Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Tagi: , ,

Na straganach i w ogródkach dostępny jest teraz pachnący koperek, który zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do potraw. Postanowiłam, że dziś na obiad będzie zupa koperkowa, w której to właśnie koperek będzie głównym składnikiem i od razu pomyślałam, że podam ją z jakimś rybnym dodatkiem, bo koperek i ryba to świetny duet. Zupa koperkowa podana z kanapeczkami śledziowymi sprawia, że danie staje się ciekawsze.

Często niedocenioną i zapomnianą rybą jest nasz śledzik, który jest jedną ze zdrowszych ryb. Warto więc podawać ją jak najczęściej, choćby w formie takich mini kanapeczek na chrupiących tostach. Śledzie w oleju trzeba nieco odsączyć, ale można też namoczyć je w mleku – będą miały bardziej delikatny smak. Jeśli jednak nie możecie przekonać się do tej ryby, to można przygotować takie kanapeczki z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Są rewelacyjne w smaku.

(Z podanych składników przygotujecie 4 porcje zupy.)

Składniki:

  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 pęczki koperku
  • 6  młodych ziemniaków ( większych)
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta pieprzu czerwonego
  • szczypta kozieradki
  • 4 łyżki śmietany do zup 18 %
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 3 śledzie w oleju

Przygotowanie:

  1. Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.
  2. Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.
  3. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.
  4. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
  6. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.
  7. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).
  8. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.
  9. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.
  10. Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.

zupa koperkowa 2

Wszystkim wielbicielom koperku polecam także zupę koperkową z kluskami kładzionymi i cytrynową nutą.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *