Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Tagi: , ,

Uwielbiam lato za stragany uginające się od sezonowych warzyw i owoców, za te wszystkie kolory i zapachy które zagościły w mojej kuchni. Letnią porą gotuję orzeźwiające chłodniki, pyszne zupy jarzynowe, botwinkę, szczawiową i aromatyczną zupę koperkową. Zupa koperkowa to obowiązkowa pozycja obiadowa latem w moim domu. Można podawać ją z pieczonym łososiem, makaronem lub z jajkiem i lanymi kluseczkami. Jeśli zostanie Wam nieco rosołu z niedzielnego obiadu, to możecie błyskawicznie przygotować koperkową. Smak tej zupy w dużym stopniu zależy od tego na czym ją ugotujemy. Dla mnie najlepsza jest zupa koperkowa przygotowana właśnie na bazie bulionu drobiowego, który jest łagodny i delikatny w smaku. Warto też zamrozić nieco drobno posiekanego koperku, aby jesienną lub zimową porą móc ugotować rozgrzewającą wersję tej zupy.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Lane kluseczki:

  • 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

  1. 1. Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.
  2. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
  3. Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.

 

Zupa koperkowa:

  •  pęczek koperku (duży)
  • 5 łyżek płynnej śmietany do zup
  • 3/4 łyżki mąki pszennej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • gałązka selera (lub kawałek korzenia)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
  2. Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.
  3. Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy  je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
  4. Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.
  6. Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
Zupa koperkowa

Przepis na zupę koperkową

Jak zrobić zupę koperkową?

Zupa koperkowa - sposoby Wielbicielom zupy koperkowej polecam też :

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *