Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Tagi: , ,

Pomysł na pyszny i szybki obiad letnią porą – zupa koperkowa z pieczonym łososiem.

Koperek i ryby to idealne połączenie i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Wszyscy wiemy, że warto jeść ryby, bo są bardzo zdrowe, ale koperek to istna skarbnica cennych składników. Koperek między innymi przyspiesza trawienie. Warto dodawać go do zup i innych potraw jak najczęściej. Teraz na straganach można kupić ogromne pęczki świeżego i pachnącego koperku. To najlepszy czas na aromatyczną zupę koperkową.

W trakcie gotowania zupy upieczecie też porcję łososia. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a w połączeniu z zupą koperkową smakuje rewelacyjnie. Przy pieczeniu ryby postanowiłam wykorzystać wysuszoną trawę żubrową, którą kupiłam jakiś czas temu. Dodałam jej niewiele, bo trawa żubrowa jest bardzo aromatyczna i nie chciałam  aby zdominowała smak ryby, a jedynie nieco go podkreśliła. Oczywiście jeśli nie macie tego składnika to upieczona ryba z pewnością i tak będzie świetnie smakować.

Pieczony łosoś:

  • 350 g świeżego łososia
  • cytryna
  • 1 trawa żubrowa
  • sól

Przygotowanie:

  1. Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
  2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • liście selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5-6 łyżek śmietany 12 %

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  3. Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  4. Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.
  5. Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.

Zupa koperkowa

Jak zrobić zupę koperkową?

Przepis na zupę koperkową

Sposób na zupę koperkową

Polecam też inne przepisy na letnie obiady :

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *