Zupa koperkowa z ryżem

Tagi:

Lekka zupa koperkowa z ryżem to propozycja na pierwsze wiosenne dni, kiedy wszyscy zaczynamy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. Po gęstych, sycących zupach kremach, pora na niskokaloryczną odmianę. Dodatek brązowego ryżu sprawi, że zupą uda nam się także zaspokoić nawet większy głód. Kto lubi eksperymentować i ma ochotę na egzotyczne urozmaicenie powinien tę zupę zabielić mlekiem kokosowym. Kolorowa zupa koperkowa z ryżem zasmakuje także najmłodszym.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • Kawałek selera
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 pęczki koperku
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki ryżu (tu: brązowy
  • 100 ml mleka kokosowego śmietany 18%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, pora i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać.
  2. Warzywa umieścić w większym garnku, dodać skrzydełka z kurczaka, zalać wodą.
  3. Wywar gotować do miękkości warzyw, przecedzić.
  4. Do czystego bulionu wsypać ryż, gotować aż będzie miękki.
  5. Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce. Wszystko dodać do zupy. Całość zabielić mlekiem kokosowym lub śmietaną.
  6. Koperek posiekać i dodać do gotowej zupy, doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa koperkowa z ryżemZupa koperkowa z ryżem - przepisJak zrobić zupę koperkową z ryżem?Przepis na zupę koperkową z ryżemSposób na zupę koperkową z ryżemCzy zupa koperkowa z ryżem jest smaczna?

 

Ryż w zupie dodaje pożywności i smaku, więc sprawdź też inne przepisy na zupy z ryżem:

Zobacz też