Zupa koperkowa z ziemniakami

Tagi: ,

Pachnący koper, młode ziemniaczki, czyli esencja wiosny! Czy wiecie, że koper traktowany był jako zioło o właściwościach leczniczych już w czasach starożytnych? W średniowieczu zaczęto go dodawać do eliksirów miłości, dziś nie może go zabraknąć w naszych ukochanych, polskich zupach.

Zupa koperkowa z ziemniakami to lekka propozycja obiadowa, lecz dzięki dodatkowi ziemniaków zupa jest również stosunkowo sycąca. To, co cenią sobie w tym daniu to prostota oraz szybkość przygotowania. Na liście składników jedynie kilka pozycji – w zasadzie wszystko, co zwykle mamy w domu! Dzięki dodatkowi Bulionu Warzywnego WINIARY można pominąć etap gotowania bulionu, dzięki czemu zupę przyrządzisz w mgnieniu oka! Wystarczy tylko zgrabnie obrać ziemniaki i posiekać koper.

Aby nieco podnieść wartość kaloryczną i nadać zupie bardziej kremowej konsystencji zabieliłam ją śmietaną 30%. Dla osób dbających o linię polecam natomiast śmietanę o niższej zawartości tłuszczu 18% lub 12%. Można także po prostu dodać jej nieco mniej.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Składniki:


  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 kalafior
  • 1 pęczek koperku
  • 100 ml śmietany
  • 2 kostki bulionu warzywnego Winiary
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  2. Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.
  3. Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.
  4. Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe Winiary i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.
  5. Koper posiekać i dodać do zupy.
  6. Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *