Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Tagi: dodatki do zup, zupa jarzynowa, zupa koperkowa, zupa ziołowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, ale tylko latem ma niezwykły aromat i właśnie wtedy zupa koperkowa smakuje najlepiej. To właśnie w świeżym koperku, wzrastającym w promieniach gorącego słońca, tkwi sekret zupy koperkowej. Na początku wakacji Jola gotowała zupę koperkową z łososiem. Rzeczywiście połączenie aromatycznego koperku z łososiem jest idealne, ale koperek świetnie komponuje się także z klopsikami mięsnymi. Śmietanowo-koperkowy sos to mój ulubiony dodatek do takich klopsików. Dlatego dzisiaj do zupy bardzo koperkowej przygotowałam właśnie pyszne klopsiki.
Zupa koperkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Przygotowanie klopsików też nie musi być czasochłonne, zwłaszcza kiedy sprzedawca zmieli Wam mięso lub kupicie już mielone. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa cielęcego i wieprzowego, w proporcjach pół na pół. Jeśli wolicie drób, polecam pulpeciki indycze, na które przepis znajdziecie tutaj.
Klopsiki do zupy:
- 40 dkg mięsa mielonego cielęco-wieprzowego
- jajko
- pół bułki namoczonej w mleku
- pół młodej cebuli
- 3 łyżki bułki tartej
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do podsmażenia cebuli i wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
- Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni. Mięso przekładam do plastikowej miski, dodaję jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, cebulkę, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
- Wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki, układam je na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, piekę około 15 minut. W tym czasie przygotowuję zupę koperkową.
Zupa koperkowa:
- pęczek koperku
- 3-4 ziemniaki, pietruszka, ¼ selera
- marchewka
- kawałek pora
- 2 łyżki masła
- 2 kostki bulionu warzywnego WINIARY
- 2 łyżki gęstej śmietany
- pół szklanki ulubionego makaronu
Przygotowanie:
- W garnku zagotowuję 1 l wody. Dodaję bulion, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotuję 20 minut.
- W tym czasie por kroję w półtalarki, marchewkę skrobaczką do jarzyn w cienkie plasterki. Duszę na maśle kilka minut, dodaję do garnka z gotującą się zupą.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy makaron i drobno posiekany koperek. Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę, mieszam.
- Zupę koperkową podaję z gorącymi klopsikami.
Polecam także:
zupa koperkowa z cytrynową nutą, podawana z kluskami kładzionymi
zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
7 Comments
Była zupa koperkowa, nie było klopsików. Był za to łosoś pieczony. Zamiast śmietany dałam mascarpone. Zupa – palce lizać! Dziękuję za inspiracje!
Brzmi pysznie 🙂 Pozdrawiam!
Zupa wyglada na bardzo apetyczna 🙂 mam tylko jedno pytanie – dlaczego kostka rosolowa? Przeciez to sama chemia, nic wiecej. Jeszcze dziecku to serwujesz..
Kostkę rosołową można oczywiście zastąpić wywarem drobiowym albo warzywnym, pozdrawiam 🙂
na ile osób gotuje pani te pyszne zupy? bo chciałabym zrobić ale nie wiem w jakich proporcjach. pozdrawiam
Pani Kasiu, to porcja dla czterech osób, ale wszystko zależy od apetytów 🙂 pozdrawiam 🙂
Zobaczyłam zdjęcie tej zupy i wiedziałam, że muszę ją ugotować ….. wprawdzie zrobiłam, zarówno zupę, jak i pulpety wg własnego przepisu, ale stałyście się dla mnie inspiracja:). Dziękuję:)