Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Tagi: , , ,

Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, ale tylko latem ma niezwykły aromat i właśnie wtedy zupa koperkowa smakuje najlepiej. To właśnie w świeżym koperku, wzrastającym w promieniach gorącego słońca, tkwi sekret zupy koperkowej. Na początku wakacji Jola gotowała zupę koperkową z łososiem. Rzeczywiście połączenie aromatycznego koperku z łososiem jest idealne, ale koperek świetnie komponuje się także z klopsikami mięsnymi. Śmietanowo-koperkowy sos to mój ulubiony dodatek do takich klopsików. Dlatego dzisiaj do zupy bardzo koperkowej przygotowałam właśnie pyszne klopsiki.

Zupa koperkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Przygotowanie klopsików też nie musi być czasochłonne, zwłaszcza kiedy sprzedawca zmieli Wam mięso lub kupicie już mielone. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa cielęcego i wieprzowego, w proporcjach pół na pół. Jeśli wolicie drób, polecam pulpeciki indycze, na które przepis znajdziecie tutaj.

Klopsiki do zupy:

  • 40 dkg mięsa mielonego cielęco-wieprzowego
  • jajko
  • pół bułki namoczonej w mleku
  • pół młodej cebuli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do podsmażenia cebuli i wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
  2. Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni. Mięso przekładam do plastikowej miski, dodaję jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, cebulkę, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
  3. Wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki, układam je na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, piekę około 15 minut. W tym czasie przygotowuję zupę koperkową.

Zupa koperkowa:

  • pęczek koperku
  • 3-4 ziemniaki, pietruszka, ¼ selera
  • marchewka
  • kawałek pora
  • 2 łyżki masła
  • 2 kostki bulionu warzywnego WINIARY
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pół szklanki ulubionego makaronu

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowuję 1 l wody. Dodaję bulion, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotuję 20 minut.
  2. W tym czasie por kroję w półtalarki, marchewkę skrobaczką do jarzyn w cienkie plasterki. Duszę na maśle kilka minut, dodaję do garnka z gotującą się zupą.
  3. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy makaron i drobno posiekany koperek. Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę, mieszam.
  4. Zupę koperkową podaję z gorącymi klopsikami.

koperkowa IMG_9538

koperkowa IMG_9571

koperkowa IMG_9636

koperkowa IMG_9494

Polecam także:
zupa koperkowa z cytrynową nutą, podawana z kluskami kładzionymi
zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

7 Comments

  • monotema napisał(a):

    Była zupa koperkowa, nie było klopsików. Był za to łosoś pieczony. Zamiast śmietany dałam mascarpone. Zupa – palce lizać! Dziękuję za inspiracje!

  • angel napisał(a):

    Zupa wyglada na bardzo apetyczna 🙂 mam tylko jedno pytanie – dlaczego kostka rosolowa? Przeciez to sama chemia, nic wiecej. Jeszcze dziecku to serwujesz..

  • kasia napisał(a):

    na ile osób gotuje pani te pyszne zupy? bo chciałabym zrobić ale nie wiem w jakich proporcjach. pozdrawiam

  • Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    Zobaczyłam zdjęcie tej zupy i wiedziałam, że muszę ją ugotować ….. wprawdzie zrobiłam, zarówno zupę, jak i pulpety wg własnego przepisu, ale stałyście się dla mnie inspiracja:). Dziękuję:)

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *