Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Tagi: zupa brokułowa, zupa krem, zupa krem borkułowa na ostro z kukurydzą i grzankami, zupa krem z borkułów

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą to szybkie i pożywne danie. Odrobina chilli nadaje zupie charakteru i przełamuje delikatne warzywa. Z papryczką warto obchodzić się ostrożnie 😉 i ufać swoim preferencjom w kwestii ostrości – tak, aby smakowało!
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-cm kawałek papryczki chilli lub większy
- 2-cm kawałek imbiru
- 1 puszka kukurydzy
- 1 brokuł
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1/2 bagietki (ulubionego pieczywa) na grzanki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Z papryczki usunąć pesteczki i posiekać wraz z imbirem.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, papryczkę oraz imbir. Dosypać kurkumę, wymieszać, zeszklić.
- Dodać kukurydzę oraz różyczki brokuła.
- Całość wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut – aż warzywa zmiękną.
- Następnie zupę zmiksować. W trakcie miksowania dosypać czubrycę zieloną, dodać śmietanę i obficie doprawić zupę solą i pieprzem. Zagotować.
- Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na grzanki.
- Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim grzanki.
- Zupę podawać z grzankami i kleksem śmietany, ew. łyżką ziaren kukurydzy.



