Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Tagi: , , ,

Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą to szybkie i pożywne danie. Odrobina chilli nadaje zupie charakteru i przełamuje delikatne warzywa.  Z papryczką warto obchodzić się ostrożnie 😉 i ufać swoim preferencjom w kwestii ostrości – tak, aby smakowało! 

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-cm kawałek papryczki chilli lub większy
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 bagietki (ulubionego pieczywa) na grzanki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Z papryczki usunąć pesteczki i posiekać wraz z imbirem.  
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 
  4. Brokuła umyć, podzielić na różyczki. 
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, papryczkę oraz imbir. Dosypać kurkumę, wymieszać, zeszklić. 
  6. Dodać kukurydzę oraz różyczki brokuła. 
  7. Całość wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut – aż warzywa zmiękną. 
  8. Następnie zupę zmiksować. W trakcie miksowania dosypać czubrycę zieloną, dodać śmietanę i obficie doprawić zupę solą i pieprzem. Zagotować. 
  9. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na grzanki. 
  10. Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim grzanki. 
  11. Zupę podawać z grzankami i kleksem śmietany, ew. łyżką ziaren kukurydzy. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *