Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Tagi: ,

Szybka w przygotowaniu, więc nawet w najbardziej zwariowany dzień znajdzie się chwila, by ją ugotować. Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem, poleca się na szybki obiad. Bo na szybko też może być pysznie, prawda?

Przygotowując zupę krem brokułową, wykorzystajcie całego brokuła, nie tylko różyczki, bo w łodydze kryje się najwięcej składników odżywczych. Aż szkoda ją wyrzucić! Wystarczy odciąć twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka. Zupa krem brokułowa i tak zostanie zmiksowana na gładko, a trafi do niej całe dobro z warzyw 🙂

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi:

  • świeży brokuł
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por (biała i jasnozielona część)
  • cebula
  • trójkąt serka śmietankowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • czosnkowa oliwa z oliwek do grzanek (może być zwykła plus 2 ząbki czosnku)
  • dwie bułki na grzanki
  • opcjonalnie: parmezan w płatkach lub tatry do posypania zupy na talerzach
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze częśći można odkroić nożem), kroimy w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
  3. Podduszamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni aromat.
  4. Dodajemy warzywa starte na tarce i por, dusimy ok. 10 minut.
  5. Dodajemy brokuła, podlewamy warzywa wodą, ok. 0,8-1 l (możemy też użyć wywaru drobiowego). Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  6. Dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.
  7. Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.
  8. Zupę podajemy z grzankami. Możemy też udekorować zupę krem brokułową parmezanem w płatkach lub tartym.

Zupa krem brokułowa – sprawdzony przepis

Zupa krem brokułowa – smaczny przepis

Zupa krem brokułowa – prosty przepis

Zupa krem brokułowa – łatwy przepis

Zupa krem brokułowa – przepis

Smaczna zupa krem brokułowa

Szybka zupa krem brokułowa

Pożywna zupa krem brokułowa

Zupa z parmezanem nabiera zupełnie nowego charakteru, dlatego ten dodatek często pojawia się w naszych przepisach:

Zobacz też

38 Comments

  • Joanna napisał(a):

    Fajny przepis. Zastanawiam się tylko po co ścierać warzywa na tarce skoro potem i tak są blendowane? Nie można je po prostu pokroić na kawałki co jest mniej pracochłonne?

    Pozdrawiam serdecznie

    • Agata napisał(a):

      Można pokroić, ale szybciej uduszą się warzywa starte na tarce. Pozdrawiam 🙂

    • Joanna napisał(a):

      Chodzi o szybkość. Tak sądzę. Warzywa takie jak marchew i inne korzeniowe potrzebują sporo czasu na duszenie jeśli są w większych kawałkach. Brokuł za to dużo się bardzo szybko.

  • Karolina napisał(a):

    Pyszna! Właśnie dzisiaj ją robiłam 🙂

  • Ania napisał(a):

    to jest kolejna zupa do zrobienia. myślę, że będzie tak smakować jak wygląda

  • Iwona napisał(a):

    Mam prośbę żeby pisać na ile osób przeznaczona jest zupa. Ja mam szescioosobowa rodzinę i nie wiem z ilu składników powinna składać się dana zupa.

    • Agata napisał(a):

      Z podanej ilości składników wyjdą 4 porcje zupy, zazwyczaj właśnie na taką ilość porcji podajemy przepisy. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Cherry napisał(a):

    Pyszna!Smakowała wszystkim, a moje dzieci nie są miłośnikami zup. Gotowałam wcześniej zupy z brokułów, ale ten przepis jest idealny. Od dzisiaj wejdzie na stałe do naszego menu!

  • Kasia napisał(a):

    Przepyszna 🙂 Dziś robię drugi raz w czasie tygodnia. Dodaję więcej marchewki i omijam serek topiony 🙂

  • Cleo napisał(a):

    Zupa ? Brokułowa pyszna ? do tego herbata ☕ grzanki polecam mniam palce lizać kocham ♥ zupę brokułową na serio mogłabym jeść ? codziennie zupę zupę brokułową pyszna ?

  • Michał napisał(a):

    Zupa fajna, właśnie kosztowałem. Zobaczymy jak nasze dziecko oceni jutro. Do zupy zamiast grzanek dodam kuleczki ptysiowe. ( Adaś ma 1.5-roku)

  • Martyna napisał(a):

    A jak uzyskać tak piękny kolor zupy?

    • Agata napisał(a):

      Powinien taki po prostu wyjść, ale można też dodać szczyptę kurkumy – nie za dużo, bo jest gorzka, poza tym już odrobina wystarczy, by nadać potrawie ładnego koloru. Pozdrawiam 🙂

  • Ola napisał(a):

    Proszę zdradzić mi zagadke jak zrobić taki gładki, aksamitny krem… mi wyszła brokułowa papka… smaczna, ale papka 🙁

    • Agata napisał(a):

      Może zupa wyszła zbyt gęsta, stąd wrażenie papkowatości? Dodała Pani serek topiony? On nadaje zupie aksamitną konsystencję. Pozdrawiam 🙂

  • AGNIESZKA napisał(a):

    Zupa cudowna. Można się w niej zakochać. Dodatkowo podbiła jej smak trawa cytrynowa, lubczykiem i zielona pietruszka. Obledna. Podana z grzankami płatkami z parmezanu i dekoracja zielonej pietruszki oraz słodkiej śmietany zrobiła wrażenie ma moich gościach. Polecam do zabawy z tym przepisem

  • Alicja napisał(a):

    Zrobiłam dziś pierwszy raz ale nie wiem dlaczego czuje posmak mąki? Ogólnie zupka pyszna, nawet moja 1,5 roczna córka jadła pomimo tego że nie lubi brokuła! 🙂 tylko co nie tak z tym smakiem mąki?

  • Zuzia napisał(a):

    Zupa krem z brokułów chodzi za mną już od dłuższego czasu. Męczyłam moją mamę o to już kilka tygodni temu ale ona wiecznie nie ma czasu, więc jutro jak wróci z pracy mam zamiar zaskoczyć ją miską pełną pysznej, cieplej, pachnącej zupy z parmezanem i grzankami na wierzchu. Na pewno będzie jej miło. Mam tylko pytanie czy serek topiony możnaby było zastąpić czymś mniej kalorycznym? Np. Jogurtem greckim? Chociaż to pewnie już nie to samo.

    • Agata napisał(a):

      Jak najbardziej może być jogurt grecki, choć serek topiony nadaje zupie przyjemną konsystencję, to i z jogurtem będzie pysznie. Mam nadzieję, że mama będzie bardzo miło zaskoczona <3

  • Marzena napisał(a):

    Super przepis:) Rodzinie smakował. Dziękuję i pozdrawiam

  • Agata napisał(a):

    Brzmi pysznie 🙂

  • Ola napisał(a):

    Zupka jest rewelacyjna,idealna i przepyszna :*

  • Ola napisał(a):

    czy trzeba dodawać serek topiony? Czym można go zastąpić?

  • Julita napisał(a):

    Czy cebula musi być biała @, można dodać czerwoną?

  • Aga napisał(a):

    Witam, robiłam kilka razy zupę brokułowa ale już dwa razy wyszła mi rozwarstwiona. Jak tego uniknąć?
    Pozdrawiam.

  • Malwina napisał(a):

    Zrobiłam z moją 6 letnią córką mówi że to najlepsza zupa „shrekowa” jaką jadła ?? pozdrawiamy?

  • Asia L. napisał(a):

    Wyszła wspaniale, 5- latek zjadł z apetytem. Nie miałam serka i po blendowaniu zamierzałam dodać nieco śmietany 18. Ale była taka kremowa, że zrezygnowałam z nabiału.

  • Ilona napisał(a):

    Wyszła przepyszna,dodałam jeszcze natke pietruszki,bazylie i lubczyk.Dzieci zachwycone 🙂

  • Kamila napisał(a):

    Przepyszna dziękuję za ten przepis. Jest idealna.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *