Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Tagi: , ,

Choć w kalendarzu już połowa marca pogoda wciąż płata nam figle! Zapowiada się mroźny weekend, sięgamy zatem po coś sycącego i rozgrzewającego. Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym to propozycja dla całej rodziny! Delikatnie słodka przypadnie do gustu także najmłodszym domownikom. Pociechy warto zaangażować również w sam proces gotowania. I choć obieranie marchewki lepiej zostawić dorosłym, to z krojeniem selera nie powinno być już najmniejszego problemu.

Marchewka to bogactwo witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K. Jakby tego było mało, na dokładkę: żelazo, miedź, wapń, fosfor oraz pektyny. Tyle zdrowia! Ponadto pomarańczowe warzywo zawiera w sobie mnóstwo beta karotenu, który m.in. poprawia wygląd naszej skóry. W środku zimy zapewni naszej cerze dodatkowy zastrzyk energii!

Do zupy dodajemy na rozgrzewkę imbir oraz szczyptę ostrej papryki. Kremowej konsystencji oraz nieco łagodniejszego smaku przyda mleko kokosowe. Jeśli ktoś nie przepada za aromatem kokosowym – mleko można zastąpić śmietaną kremówką. Osobiście obstaję jednak przy mleczku, bo to właśnie ono nadaje tej zupie charakteru.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym dobrze smakowała będzie bez żadnych dodatków, posypana czarnuszką. Jeśli jednak mamy ochotę nieco podnieść kaloryczność posiłku, sugerowałabym sięgnąć po chrupiące grzanki lub paluchy doprawione ziołami np. rozmarynem.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4- 6 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 1 kg marchwi
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
  3. Łodygi selera naciowego umyć, pokroić w półksiężyce.
  4. Kawałek imbiru zetrzeć na tarce, wycisnąć sok z pomarańczy.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
  6. Dodać pokrojoną marchewkę oraz seler naciowy, imbir i przyprawy (kurkumę i ostrą paprykę). Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.
  7. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości wszystkich składników.
  8. Kiedy warzywa zmiękną dolać sok z pomarańczy.
  9. Całość zmiksować na gładką masę, dolewając w trakcie mleko kokosowe (zostawić odrobinę do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym będzie się ładnie prezentowała udekorowana fantazyjnie mlekiem kokosowym i posypana czarnuszką.

Mleczko kokosowe sprawdzi się również w tych przepisach:

2 Comments

  • Xyz napisał(a):

    Czy jeśli mam około 250 ml mleczka, to zwiększyć ilość bulionu? Pysznie wygląda, jutro planuję zrobić

    • Ania napisał(a):

      Tak, można dodać odrobinę więcej wody, ew. postawić na gęstszą konsystencję i mocny kokosowy aromat. Smacznego! Ania

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *