Zupa krem paprykowo-pomidorowy
Tagi: krem paprykowo-pomidorowy, zupa krem, zupa paprykowa, zupa pomidorowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Zupa krem paprykowo-pomidorowy to zdrowa, soczysta propozycja, w intensywnym kolorze. Zupa jest sycąca, a dzięki dodatkowi jabłka, ciekawie, delikatnie słodka. Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY doskonale zastępuje pomidory, których nie dostaniemy w naszej strefie klimatycznej w zimie.
Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy.
Składniki:
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 opakowanie Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
- Sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 12%
- Garść pestek dyni
Przygotowanie:
- Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w plasterki lub kostkę.
- Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać gorczycę, wrzucić cebulę z czosnkiem. Zeszklić.
- Do warzyw dodać utartą marchewkę oraz paprykę: pokrojoną i wędzoną. Wymieszać, smażyć przez chwilę.
- Warzywa zalać wodą – aż zakryje ich powierzchnię. Gotować przez ok. 15-20 minut.
- Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce.
- W 300 ml rozmieszać opakowanie Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary. Dolać do gotujących się warzyw. Wymieszać. Dodać utarte jabłko i gotować jeszcze przez klika minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z kleksem śmietany i pestkami dyni.




