Zupa krem paprykowo-pomidorowy

Tagi: , , ,

Zupa krem paprykowo-pomidorowy to zdrowa, soczysta propozycja, w intensywnym kolorze. Zupa jest sycąca, a dzięki dodatkowi jabłka, ciekawie, delikatnie słodka. Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY doskonale zastępuje pomidory, których nie dostaniemy w naszej strefie klimatycznej w zimie. 

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy. 

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 opakowanie Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Garść pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. 
  2. Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w plasterki lub kostkę. 
  3. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać gorczycę, wrzucić cebulę z czosnkiem. Zeszklić.
  5. Do warzyw dodać utartą marchewkę oraz paprykę: pokrojoną i wędzoną. Wymieszać, smażyć przez chwilę. 
  6. Warzywa zalać wodą – aż zakryje ich powierzchnię. Gotować przez ok. 15-20 minut. 
  7. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce. 
  8. W 300 ml rozmieszać opakowanie Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary. Dolać do gotujących się warzyw. Wymieszać. Dodać utarte jabłko i gotować jeszcze przez klika minut.
  9. Zupę zmiksować na gładki krem. 
  10. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
  11. Podawać z kleksem śmietany i pestkami dyni. 
Krem paprykowo-pomidorowy
Krem paprykowo-pomidorowy
Krem paprykowo-pomidorowy
Krem paprykowo-pomidorowy
Krem paprykowo-pomidorowy

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *