Zupa krem z awokado

Tagi:

Niedawno na naszym funpage’u na Facebooku pojawiło się pytanie o krem z awokado. Oto odpowiedź – kremowa zupa krem z awokado, podana z bazyliowym pesto, tartym parmezanem i wdzięczną czarnuszką.

Awokado i ziemniaki nadają zupie niezwykłą, aksamitną konsystencję. W głównej mierze to zasługa bogatego w tłuszcze awokado (w 100g tego owocu znajduje się aż 15g tłuszczu). Awokado jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9 i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3, a także świetne potasu, którego w awokado jest nawet więcej niż w bananach. Do włączenia tego owocu do zdrowej diety nie trzeba Was namawiać, ale do gotowania zupy z awokado?

Gotując zupę z awokado należy pamiętać, że nie służą mu wysokie temperatury, dlatego dodajemy go do już ugotowanej bazy i ewentualnie trochę podgrzewamy. Jeśli zagotujemy zupę po dodaniu awokado, może ono zgorzknieć i zepsuć cały jej smak.

Tłem dla awokado w mojej propozycji są ziemianki, ale możecie zamiast nich wykorzystać cukinię. Można pominąć w przepisie bazyliowe pesto, jednak nadaje zupie przyjemnej świeżości. Jeśli z niego zrezygnujecie, warto dodać do zupy więcej soku z cytryny.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Smacznego!

Zupa krem z awokado:

  • dojrzałe awokado
  • 0,75-1 l wywaru drobiowego
  • 4 nieduże ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • sok z cytryny do smaku
  • pęczek bazylii
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • łyżka czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę chili.  Smażymy pół minuty.
  2. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy całość częścią wywaru (ok. 0,75), gotujemy 15 minut, pod koniec doprawiając zupę szczyptą soli.
  3. W tym czasie przygotowujemy pesto – obrywamy listki bazylii, płuczemy na sicie, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy listki do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i miksujemy. Do zmiksowanej bazylii dodajemy łyżkę tartego parmezanu i ponownie krótko miksujemy.
  4. Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z obu połówek. Skrapiamy go cytryną.
  5. Miąższ awokado dodajemy do garnka z zupą, miksujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy resztę gorącego wywaru.
  6. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bazyliowym pesto, listkami bazylii, posypujemy parmezanem i czarnuszką.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *