Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej to wyjątkowe połączenie smaków. Odnajdziemy w niej słodycz nietypowego ziemniaka, ostrość papryczki chilli oraz słony posmak szynki parmeńskiej. Imbir przyda świeżości, a za sprawą mleka kokosowego zupa zyska aksamitną konsystencję. Polecamy zarówno na codzień, jak i od święta. Zaserwowana na przyjęciu z pewnością zaintryguje oraz zasmakuje gościom!
Do czego jeszcze pasuje szynka? Sprawdź nasze przepisy na zupy z szynką:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając pesteczki).
Krok 2
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i zeszklić na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodać kurkumę, kumin oraz kolendrę.
Krok 3
8 min
Bataty, marchewki i pietruszki umyć, a następnie obrać. Bataty pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obrać i cienko pokroić.
Krok 4
30 min
Obrane i pokrojone warzywa dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować na gładki krem.
Krok 5
2 min
W trakcie miksowania dodać mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
2 min
Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć plastry szynki parmeńskiej – przez ok. 1-2 minut, aż powstaną chipsy.
Krok 7
1 min
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej doskonale smakuje także następnego dnia. Pamiętajmy jednak, aby chipsy przygotować tuż przed jedzeniem.
Krok 1
z
7
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając pesteczki).
Krok 2
z
7
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i zeszklić na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodać kurkumę, kumin oraz kolendrę.
Krok 3
z
7
Bataty, marchewki i pietruszki umyć, a następnie obrać. Bataty pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obrać i cienko pokroić.
Krok 4
z
7
Obrane i pokrojone warzywa dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować na gładki krem.
Krok 5
z
7
W trakcie miksowania dodać mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
z
7
Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć plastry szynki parmeńskiej – przez ok. 1-2 minut, aż powstaną chipsy.
Krok 7
z
7
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej doskonale smakuje także następnego dnia. Pamiętajmy jednak, aby chipsy przygotować tuż przed jedzeniem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0