Zupa krem z białych warzyw

Tagi: , ,

Zupa krem z białych warzyw może być przygotowana z różnego rodzaju białych jarzyn, ale z pewnością nie może w niej zabraknąć korzenia pietruszki i selera. W sezonie zimowym świetnie smakuje z kalafiorem, za to latem – z białymi szparagami. Świeży tymianek świetnie podkręca jej smak o każdej porze roku.

Zupa krem z białych warzyw, doprawiona sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, podana z tartym parmezanem nabiera wyraźnego charakteru. Smacznego!

Zupa krem z białych warzyw:

  • kalafior (może być mrożony, 40-50 dag)
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 korzenie pietruszki
  • biała część pora
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • sok z cytryny do smaku
  • tymianek
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Kalafior (jeśli jest świeży) myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w kostkę. Ziemniaki i pietruszkę obieramy, również kroimy w kostkę. Odkładamy na bok.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, pod w półtalarki. Podduszamy na oliwie na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Do cebulki z porem dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy kalafior, pietruszkę i ziemniaki, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
  4. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
  5. Miksujemy zupę na krem, zabielamy śmietaną, mieszamy. Podajemy posypaną świeżym tymiankiem i parmezanem.

Sok z cytryny świetnie sprawdza się przy zakwaszaniu zup, ale może też być dodatkiem lub bazą różnych zup! Sprawdź to z naszymi przepisami:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *