Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Tagi:

W dzieciństwie uwielbiałam bób i zajadałam się nim przez całe wakacje. Do dziś bób budzi miłe wakacyjne wspomnienia i choć moje dzieci nie są nim zainteresowane (najwyraźniej kulinarne preferencje nie są dziedziczne), często pojawia się w mojej kuchni. Najprościej jest go oczywiście ugotować i zjeść, ale wówczas mogę mieć pewność, że dzieci go nie ruszą. Za to podany w postaci kremowej zupy zostanie zjedzony do ostatniej łyżki. Krem z bobu to idealny sposób na grymaszenie nad talerzem (mam jeszcze inny niezawodny sposób na jakiekolwiek fochy – nie chcesz, nie jedz – i też działa, choć w początkowej fazie może się wydawać kompletnie nieskuteczny, bo latorośl faktycznie nie je, ale to temat na osobny wpis).

Bób jest zdrowy! Zawiera mnóstwo białka, błonnika i kwasu foliowego. Mnóstwo witamin zawiera nawet jego łupinka, dlatego bób, zwłaszcza ten młody, dobrze jeść w całości. Jak na warzywo bób jest dość kaloryczny, ma też właściwości wzdymające, dlatego też nie wszyscy są do niego przekonani. Moim zdaniem, jedzony w umiarze, nikomu nie zaszkodzi.

Czy w takim razie nie będzie można poprosić o dokładkę kremu z bobu? Cóż, jeśli podwoicie ilość składników, dokładka będzie 🙂 (z podanej przeze mnie ilości przygotujecie 4 porcje zupy).

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej:

  • 50 dag świeżego bobu
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • ząbek czosnku
  • sól morska do smaku
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i łyka, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.
  2. bób dobrze płuczemy, przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, gotujemy od miękkości ok. 10-15 minut.
  3. Ugotowany bób odcedzamy na sicie. Kiedy lekko przestygnie, obieramy z łupinek. Część odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.
  4. Na patelni lub w rondelku lekko rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem listków świeżego tymianku. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy pół minuty. Dodajemy odłożony do dekoracji bób, chwilę smażymy, cały czas mieszając.
  5. Zupę podajemy z podsmażonym bobem.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *