Zupa krem z bobu z grillowanym ananasem i serem pleśniowym

Tagi: ,

Sezon na bób nie trawa długo! Trzeba go zatem dobrze wykorzystać. Miksujemy zatem zupę krem z bobu! Dodajemy słonecznego i słodkiego ananasa, posypujemy wyrazistym niebieskim serem. Smaki idealnie się ze sobą łączą. Zupa krem z bobu to propozycja wyjątkowo sycąca. Po misce tego kremu możecie spokojnie pominąć drugie danie, szczególnie w wyjątkowo ciepłe dni, kiedy apetyt jest nieco mniejszy.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g bobu
  • 200 g zielonego groszku (groszek mrożony)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g sera niebieskiego sera typu lazur
  • Kilka plastrów ananasa
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Bób umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (gotować ok. 15 minut).
  2. Jeśli bób jest młody i świeży nie ma potrzeby go obierać. Jeżeli natomiast skórka jest grubsza – bób lepiej obrać.
  3. Czosnek i cebulę obrać. Pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie.
  4. W garnku umieścić bób, groszek, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Całość zalać bulionem i i gotować gotować przez ok. 10 minut.
  5. Do zupy dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny, obficie doprawić solą i pieprzem.
  6. Całość zmiksować na gładką masę. Dodać ser pleśniowy (zostawiając kawałek do dekoracji).
  7. Plastry ananasa ugrillować.
  8. Krem podawać z plastrami i kawałkami ananasa, posypany kawałkami sera pleśniowego.

Zupa krem z bobuPrzepis na zupę krem z bobu Jak zrobić zupę krem z bobuZupa krem z bobu - przepisZupa krem z bobu - jak zrobić?Zupa krem z bobu - sposobyZupa krem z bobu - czy dobra?

 

Zobacz też inne przepisy na zupy z dodatkiem sera:

Zobacz też