Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszna zupa krem z brokułów w zimowym wydaniu. Łagodnemu brokułowi dla zaostrzenia smaku towarzyszy por. Dzięki sporej szczypcie chili zupa krem z brokułów przyjemnie rozgrzewa, a serek topiony dodaje nie tylko aksamitnej konsystencji, ale razem z ziołowymi grzaneczkami sprawia, że zupa brokułowa jest bardzo sycąca. Krem warto przygotować ze świeżego brokuła, z wykorzystaniem wszystkich jego części, także obranej z włókien łodygi, która w smaku przypomina kalarepę, a przede wszystkim jest w niej więcej witamin i składników odżywczych, niż w kwiatach tego warzywa. Smacznego!
Przepis na domowe chrupiące grzaneczki ziołowe znajdziecie tutaj. A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wariacji na temat grzanek, kliknijcie tutaj.
Dla miłośników zupy z serkiem topionym, ale też z innymi serami, mamy przepisy na zupy z serem:
Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.
Krok 2
4 min
Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.
Krok 3
5 min
Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.
Krok 4
4 min
Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.
Krok 5
10 min
Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.
Krok 6
5 min
Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.
Krok 7
3 min
Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
1 min
Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.
Krok 1
z
8
Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.
Krok 2
z
8
Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.
Krok 3
z
8
Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.
Krok 4
z
8
Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.
Krok 5
z
8
Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.
Krok 6
z
8
Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.
Krok 7
z
8
Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
z
8
Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0