Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Tagi: , ,

Jesień to pora na warzywa korzeniowe – są nie tylko dostępne w każdym warzywniaku w przystępnych cenach, ale także bogate w witaminy i składniki mineralne. Buraki, które stanowią główny składnik dzisiejszej zupy, wspomagają trawienie, funkcje wątroby, mają także zawierają składniki działające przeciwbakteryjnie i takie, które wyłapują wolne rodniki. Są również bogate w magnez potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy A, B i C. Dlatego zupa krem z buraków to świetny pomysł na jesień. Nic, tylko zajadać – na zdrowie! Posileni zupą kremem z buraków i jabłek, pełni energii, wybierzmy się na spacer do parku, gdzie w słoneczny dzień odnajdziemy podobne kolory do tych, które zmiksowaliśmy w garnku.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 duże buraki
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 duże jabłka
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • Tymianek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, ugotować w łupinach.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  3. Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
  4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
  5. Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
  6. Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
  7. Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.

krem z burakówzupa z burakówkrem z buraków i jabłekkrem z burakazupa buraczkowa

Jeśli spodobał ci się dodatek jabłek w tej pysznej zupie, zobacz też nasze inne przepisy z jabłkami:

Zobacz też