Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Tagi: , ,

Moja wersja kremowej zupy z pieczonych buraków ma piękny, intensywny kolor i delikatnie pachnie cynamonem. Cynamon zazwyczaj dodaję do ciast i deserów czy owsianki, ale tym razem postanowiłam połączyć go z zupą kremem z buraków. Zupa wyszła smaczna i aromatyczna. Jest prosta w przygotowaniu, choć nieco czasu zajmie pieczenie buraków w piekarniku. Zupę krem z buraków polecam wszystkim wielbicielom buraczanych smaków 🙂

Składniki:

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g buraków
  • 1,2 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • olej do smażenia
  • pieprz ziołowy do smaku
  • suszony tymianek (lub świeży)
  • sól do smaku
  • 1 laska cynamonu
  • kilka kromek czerstwego pieczywa
  • cynamon do posypania
  • gęsty jogurt naturalny
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.
  2. Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).
  3. Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.
  6. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.
  7. Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).
  8. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..
  9. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.
  10. Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.
  11. Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.
  12. Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.

Zupa krem z buraków

krem z buraków

kremowa zupa z buraków

zupa krem buraczkowa zupa buraczkowa

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *