Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami
Tagi: barszcz czerwony, zupa buraczkowa, zupa krem

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Zupa krem z buraków pieczonych jest pyszną wariacją na temat barszczu. Słyszałam, że niektórzy pieką buraki, zamiast gotować, żeby nie straciły koloru. Kiedy gotuję buraki do barszczu, zawsze robię to w łupinach, więc moje zwykle mają ładny kolor. A najładniejszy kolor dają te młode. Tak intensywny, że niemalże nie sposób go zepsuć, chociaż… sami wiecie, jak z barszczem jest. Więc upiekłam buraki z ciekawości. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, byłam ciekawa, jak to jest z burakiem. I jest pysznie, o czym dobrze wie Jola, która gotowała już zupę z pieczonych buraków. Przepis znajdziecie tutaj.
Buraki są bogate w witaminy i minerały. Stanowią cenne źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforu i innych pierwiastków, które służą naszemu organizmowi. Działają odkwaszająco, obniżają ciśnienie. Same ochy i achy. Nie wiem, od kiedy zaczęło się moje uwielbienie do buraczków w każdej postaci. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie była szczególną entuzjastką buraków, a teraz nie mogę się bez nich obyć!
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg buraków (podobnej wielkości)
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wywaru warzywnego (ugotowanego z listkiem laurowym i zielem angielskim)
- pół kwaśnego jabłka
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- pół opakowania płatków migdałowych
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.
- Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
- Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.
- Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.
Wszystkim wielbicielom buraków polecam także: