Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym

Tagi: ,

Krem z buraków z mlekiem kokosowym to zupa, której podstawę stanowią nasze polskie buraki. Za sprawą mleka kokosowego zyskują one nowe oblicze. Gęsty i aksamitny krem z buraków z mlekiem kokosowym i z dodatkiem jesiennych jabłek to propozycja także dla najmłodszych głodomorów. Niech nie zmyli Was intensywny kolor! Zupa jest wyjątkowo delikatna, a jej konsystencja pozwala na zabawę z dekoracją. Fantazyjne kleksy śmietany zachęcą do jedzenia nawet najbardziej wybrednych.

Składniki:


  • 6 dużych buraków
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju do smażenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
  2. Buraki wyszorować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć w folię aluminiową, piec przez około godzinę.
  3. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek i imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  4. Na patelni rozgrzać olej kokosowym, zeszklić na nim cebulę wraz z imbirem i czosnkiem.
  5. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienki paseczki.
  6. Upieczone buraki obrać, cienko pokroić i wraz z jabłkiem dodać do zeszklonych cebuli, czosnku i imbiru. Całość krótko przesmażyć, a następnie przełożyć do większego garnka.
  7. Dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
  8. Doprawić solą i pieprzem do smaku i zagotować.
  9. Krem z buraków z mlekiem kokosowym doskonale prezentował się będzie udekorowany kleksami śmietany.

krem z buraków z mlekiem kokosowymkrem z burakówkrem buraczkowyzupa krem z burakajak zrobić krem z burakaburaczkowa jak zrobićzupy kremy jak zrobićzupa buraczkowa

Spróbuj też innych zup z mlekiem kokosowym lub kokosem:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *