Zupa krem z cieciorki z serem kozim

Tagi: ,

Prościej chyba się nie da! Zupa krem z cieciorki z serem kozim może być przygotowana w 20 minut od momentu poczucia pierwszego głodu, bo omija nas wielogodzinne moczenie suchych ziaren. Ciecierzyca z puszki nie odbiega smakiem od suszonej, więc niczego nie tracimy – jedynie zyskujemy cenny czas! Jak najbardziej można więc tę pożywną zupę przygotować w środku pracowitego tygodnia.

Na smak zupy z cieciorki mają wpływ aromatyczne zioła – tymianek, kurkuma i szczypta chili. Dzięki nim zupa jest wyrazista i pięknie pachnie. Ser kozi świetnie komponuje się z ciecierzycą, ale gdy za nim nie przepadasz, możesz do zupy dodać na przykład ser koryciński.

Smacznego!

Zupa krem z cieciorki z serem kozim:

  • 2 puszki cieciorki (500 g po odsączeniu z zalewy)
  • 2 małe ziemniaki
  • cebula
  • kawałek pora
  • 2 łyżki oliwy
  • gałązka świeżego tymianku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 dag sera koziego
  • gałązka świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, szczypty chili i kurkumy.
  2. Dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, jeszcze chwilę smażymy.
  3. Cieciorkę przepłukujemy na sicie. Dodajemy do podsmażonych ziemniaków, podlewamy wodą (ok. 0,7 – 1l), zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
  4. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Zupę podajemy z kawałkami sera koziego, dekorujemy listkami tymianku.

Jeśli chcesz udekorować zupę nasionami cieciorki, część z nich odłóż i dodaj razem z serem prosto do talerzy z zupą.

Ser kozi to świetny dodatek do wielu zup. Sprawdź nasze przepisy na zupy z serem kozim:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *