Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Tagi: , ,

Najprostszy sposób na cukinię, który docenią nie tylko osoby zabiegane, ale też zwyczajne leniuchy. Nie ma opcji, by się przy tej zupie narobić, zwłaszcza kiedy cukinie są jeszcze młode i nawet nie wymagają usuwania pestek i obierania. Czy Ty też dzisiaj potrzebujesz szybkiego pomysłu na zupę?

Zupa krem z cukinii i marchewki może być podana z każdym chrupiącym albo zupełnie niechrupiącym dodatkiem (na szybko mogą to być kiełki lub uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub dyni), ale dziś niestandardowo przygotowałam do niej marchewkę karmelizowaną w miodzie. Świetne połączenie, zwłaszcza kiedy łagodny smak zupy przełamany jest sokiem z cytryny – nie rezygnujcie z niego! Zamiast cytryny można wykorzystać sok z limonki.

Zupę można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną, jednak nie jest to konieczne i jeśli uważasz, że dwie łyżki masła wykorzystane do przygotowania tej zupy to już wystarczająca ilość tłuszczu, możesz zupełnie zrezygnować z jej zabielania.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

 

Zupa krem z cukinii i marchewki:

  • 2 młode cukinie
  • 4 marchewki
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulka
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki śmietany lub jogurtu

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.
  2. Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.
  3. W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
  4. Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
  5. W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając.
  6. Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką.

4 Comments

  • Monika napisał(a):

    Dziękuję za kolejny wspaniały przepis na zupę 🙂 Tym razem zrobiłam krem z cukinii i marchewki z karmelizowanymi marchewkami- po prostu pycha! To już któryś z kolei przepis od Was, który mnie zachwycił 🙂 Dziękuję za smaczne inspiracje :*

  • AGNIESZKA Firlik łoza napisał(a):

    Jak karmelizuhemy marchew?

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *