Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Tagi: ,

Kiedy wieczna zima ani myśli, aby nieco spuścić z tonu, trzeba szukać na nią sposobów. To właśnie w miesiącach zimowych szczególnie ważnym jest, aby każdego dnia zjadać jak najwięcej ciepłych posiłków. Dania na gorąco rozgrzewają bowiem organizm i sprawiają, że wolniej się on wychładza. Temperatura to jednak nie wszystko, ważny jest także skład spożywanych dań i tu kluczową rolę odgrywają przyprawy! Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pierwsze skrzypce gra tym razem rozgrzewające, aromatyczne curry, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru. Akompaniują mu papryczka chilli, słodka papryka oraz czosnek.

Curry uważane jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata! Zawarta w nim kurkuma hamuje rozwój komórek nowotworowych, korzystnie wpływa także na wątrobę, ponadto ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Pieprz czarny ułatwia trawienie, a cynamon obniża ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry to danie, które pozostawia w żołądku przyjemne uczucie sytości na kilka godzin. W przepisie specjalnie nie podaję dokładnej, odmierzonej ilości wody, gdyż o konsystencji każdy powinien zadecydować sam. Jedni lubią zupę krem tak gęstą, że aż w niej łyżka stoi, inni wolą zupę nieco rzadszą.

Do zupy polecam przygotować zdrowy dodatek. Alternatywą dla grzanek niech będą tym razem chipsy paprykowe. Chrupiące mini krążki, doprawione czarnuszką oraz tymiankiem, nadadzą zupie charakteru. Co więcej, przygotujesz je w zaledwie kilka minut!

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1 batat
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 papryka czerwona podłużna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Marchewki obrać, pokroić w cienkie półksiężyce.
  3. Batata obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki.
  5. Na dnie większego garnka rozgrzać olej kokosowy.
  6. Dodać przygotowane, pokrojone warzywa, curry oraz słodką paprykę.
  7. Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podsmażyć.
  8. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  9. Dodać czerwoną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  10. W trakcie gotowania zupę od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (soczewica pochłonie jej sporą ilość).
  11. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.
  12. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać odrobinę więcej wody.
  13. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę czerwoną wydrążyć i pokroić w cienkie plastry (okręgi). Tak przygotowane skropić oliwą, posypać tymiankiem oraz czarnuszką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec zaledwie kilka minut – aż krążki ładnie się zrumienia.
  14. Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry będzie doskonale smakowała w towarzystwie chrupkich, paprykowych krążków.

Sprawdź również nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem curry:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *