Zupa krem z dyni na ostro z curry i z mlekiem kokosowym

Tagi:

Krem z dyni na ostro – prościej z dynią się nie da! Wystarczy delikwentkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki (jeśli mamy dynię hokkaido, odpada nam obieranie), poddusić z batatem lub ziemniakiem, dodać suszone papryczki chilli, doprawić curry, a na koniec dodać kremowe mleczko kokosowe. Proste, prawda? A to tylko jeden ze sposobów na pyszną dyniową zupę. Pyszną i zdrową, bo dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu, cynku, witamin C, A, E (niektóre odmiany dyni można chrupać na surowo, wówczas nie musimy się martwić o straty witamin podczas obróbki termicznej). Dynia jest świetnym warzywem, które w okresie jesienno-zimowym można przerabiać na rozgrzewające zupy. Dzisiejszy krem z dyni na ostro jest jedną z obowiązkowych pozycji o tej porze roku.

Krem z dyni powinien być naprawdę ostry, stąd dodatek suszonych papryczek chili, razem z nasionami, które mają kryją w sobie potężną moc. Oczywiście ich ilość powinna być dostosowana do własnych preferencji smakowych. Lepiej doprawić mocniej zupę na talerzu, niż ziać ogniem 🙂

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje kremu.

Zupa krem z dyni na ostro:

  • mała dynia (po obraniu 0,5 kg)
  • mały batat lub dwa nieduże ziemniaki (30 dag)
  • 1l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • cebula szalotka
  • kilka łyżek oleju
  • suszone papryczki chili (ilość wg uznania)
  • łyżeczka curry
  • ząbek czosnku
  • sól morska do smaku
  • sok z limonki  lub cytryny do smaku
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • do dekoracji: nasiona czarnuszki i ser feta (10 dag)
  • świeże zioła (u mnie tymianek)

Przygotowanie:

  1. Szalotkę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na oleju z dodatkiem suszonych papryczek chili.
  2. Do szalotki dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (obraną, jeżeli nie jest to hokkaido), batata lub ziemniaki, podsmażamy z dodatkiem curry. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości, niecałe 15 minut.
  4. Miksujemy zupę na krem, dodajemy mleko kokosowe, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki.
  5. Do zupy na talerzach dodajemy ser feta i czarnuszkę. Dekorujemy świeżymi ziołami.

zupa krem z dyni na ostro z mlekiem kokosowym

zupa krem z dyni na ostro z czosnkiem

zupa krem z dyni na ostro z papryczką chilli

zupa krem z dyni na ostro z curry

zupa krem z dyni na ostro z serem feta

zupa krem z dyni na ostro palce lizać

zupa krem z dyni na ostro - jak ja przygotować

zupa krem z dyni - obróbka to podstawa

 

Masz ochotę na inną zupę na ostro? Sprawdź:

Zobacz też

2 Comments

  • Ilona napisał(a):

    Super przepis. Jutro zamierzam z niego skorzystać, bo uwielbiamy zupę dyniową.Tylko jedno pytanie mam. Dynia hokkaido ma bardzo twarda skórkę, jak użyć jej bez obierania???a tak napisane jest w przepisie

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *