Zupa krem z dyni na ostro

Tagi: , ,

Sezon na dynię oficjalnie rozpoczęty! W zeszłym roku mieliśmy przyjemność zainaugurować go na łamach telewizji. Jeśli zatem macie ochotę na kilka dyniowych ciekawostek, zerknijcie tutaj. Do sporej kolekcji dyniowych zupy, dorzucamy dziś kolejną. Tym razem zupa krem z dyni na ostro.

Kiedy za oknem spadają temperatury, nasz organizm wręcz domaga się czegoś rozgrzewającego. Jednym z najprostszych sposobów na to, aby w sezonie grypowym ustrzec się przeziębienia jest przestrzeganie odpowiedniej diety, bogatej w produkty podnoszące odporność. Dobry pomysłem będzie także zjedzenie zupy na… śniadanie. Sycący i ciepły posiłek o poranku zapewni energię na cały dzień. Podrzucamy przepis na śniaDYNIOWĄ wariację.

Na obiad? Również dynia! Tym razem jednak w ostrzejszym wydaniu, z dodatkiem papryczki chilli. Podczas dodawania papryczki, samemu zdecyduj ile chcesz jej w zupie. W przepisie sugeruję jedną sztukę, każdy jednak ma inną tolerancję ostrości. Ważne, aby zupa krem z dyni na ostro miała wyczuwalny pikantny smak.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Zupa krem z dyni na ostro:


  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ziemniaki
  • 1 dynia piżmowa lub pół dużej dyni hokkaido
  • 1 pomarańcza
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Szczypta kardamonu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Dynię umyć, wydrążyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
  3. Tak przygotowaną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Delikatnie skropić oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
  4. Piec ok. 20 minut – aż dynia nieco zmięknie i z łatwością będzie ją można obrać ze skórki.
  5. Cebule i ząbki czosnku obrać. Posiekać.
  6. Papryczkę drobno pokroić, usuwając pesteczki.
  7. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  8. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić nie niej czosnek, cebulę. Dodać papryczkę i ziemniaki, kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć.
  9. Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – aż ziemniaki zmiękną.
  10. Do gotującej się zupy dodać dynię. Całość pogotować jeszcze przez ok. 15 minut. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy.
  11. Całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, a następnie zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania zupę zabielić śmietaną.
  12. Zupa krem z dyni na ostro będzie dobrze smakowała z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.

zupa krem z dyni na ostro ze śmietanązupa krem z dyni chili- rozgrzewająca zupa na każdy dzień!zupa krem z dyni - jak wydrążyć dynię?zupa krem z dyni - dodatki sprawią, że będzie zachwycająca!zupa krem z dyni i ziemniaków dla całej rodzinyzupa krem z dyni jak zrobić, by była pyszna?

Jeśli posmakowała Ci nasza zupa krem z dyni, wypróbuj równie smaczne propozycje na rozgrzewające zupy z dodatkiem kurkumy:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *