Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z nasionami. Wykorzystamy jedną połówkę (430 g) i kroimy ją na małe kawałki razem ze skórką.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z dynią, zalewamy wywarem i gotujemy około 15 minut.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżeczce masła klarowanego.
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy małe ziarenka, które dodajemy do gotującej się zupy razem z podsmażoną szalotką.
Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec doprawiamy do smaku solą, papryką, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Gotową zupę krem z dyni miksujemy blenderem.
Wiórki kokosowe przesypujemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i trzymamy aż lekko się przyrumienią, co jakiś czas mieszając.
Śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać do niej nieco cukru pudru).
Porcję zupy z dyni podajemy z kleksem z bitej śmietany i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0