Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Tagi: ,

Absolutną królową jesieni jest u mnie dynia, a zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi to słodka wersja popularnej zupy dyniowej – z delikatną nutką waniliową, chmurką ze śmietanki i pysznymi wiórkami kokosowymi.

Ta wersja zupy dyniowej z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ wybrałam do niej popularną ostatnio dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Wszystkie składniki ugotowałam w wywarze warzywnym, ale jeśli szukacie też innych sposobów na przygotowanie dyni do zupy to polecam porady Agatki: klik. W efekcie powstała zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi – krem o konsystencji gęstej śmietany. Zwykle nie przepadam za zbyt gęstymi zupami, ale jeśli wy takie wolicie, wystarczy zmniejszyć ilość wywaru lub dodać więcej dyni i ziemniaków.

(z podanych składników można przygotować około 2-3 porcje zupy)

Składniki:

  • 1/2 małej dyni hokkaido (430 g)
  • 2 małe ziemniaki (150 g)
  • 1 szalotka
  • 1 laska waniliowa
  • 750 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • śmietana 30 %
  • wiórki kokosowe
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z nasionami. Wykorzystamy jedną połówkę (430 g) i kroimy ją na małe kawałki razem ze skórką.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z dynią, zalewamy wywarem i gotujemy około 15 minut.
  3. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżeczce masła klarowanego.
  4. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy małe ziarenka, które dodajemy do gotującej się zupy razem z podsmażoną szalotką.
  5. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
  6. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, papryką, pieprzem oraz odrobiną cukru.
  7. Gotową zupę krem z dyni miksujemy blenderem.
  8. Wiórki kokosowe przesypujemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i trzymamy aż lekko się przyrumienią, co jakiś czas mieszając.
  9. Śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać do niej nieco cukru pudru).
  10. Porcję zupy z dyni podajemy z kleksem z bitej śmietany i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowymziołowymi grzaneczkami lub z chrupiącymi chipsami warzywnymi. Wybór dodatków zależy już tylko od Was.

zupa dyniowa

zupa krem z dyni

kremowa zupa dyniowa

krem dyniowy

Wielbicielom zupy dyniowej polecam też :

Zupę krem z dyni z pestkami

Zupę warzywną z dynią

Zupę z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Pikantną zupę dyniową z czarnuszką

Zobacz też