Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Tagi:

Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze. Popularność zyskała pod koniec XVI wieku ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz lecznicze i tak już zostało. Bogata w błonnik, o niskim indeksie glikemicznym stała się jednym z ulubionych warzyw osób na diecie oraz diabetyków. Fasolkę szparagową, bo o niej mowa, zmiksowaliśmy dziś z kilkoma innymi warzywami. Tak powstała lekka, lecz sycąca zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki. Ze względu na dużą ilość pietruszki krem z fasolki szparagowej ma lekko słodkawy posmak, powinien zatem zasmakować także najmłodszym.

Składniki:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 4 duże pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki żółte(stożek)
  • 700 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz
  • Zielona pietruszka

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyć i obrać (odciąć końcówki), pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plastry.
  3. Obrane i pokrojone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
  4. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
  5. Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzanej na patelni oliwę, zeszklić i dodać do gotujących się fasoli i pietruszki w garnku.
  6. Gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
  7. Pod koniec dodać sok z cytryny, śmietanę, tymianek. Całość obficie doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki krem z fasolki szparagowej. Zagotować.
  8. Zupę krem z fasolki szparagowej i pietruszki podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki 1zupa krem z fasolki szparagowejzupa krem z fasolki i pietruszkizupa krem z fasolkikrem z fasolkizupa fasolkowafasolowa