Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze. Popularność zyskała pod koniec XVI wieku ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz lecznicze i tak już zostało. Bogata w błonnik, o niskim indeksie glikemicznym stała się jednym z ulubionych warzyw osób na diecie oraz diabetyków.
Fasolkę szparagową, bo o niej mowa, zmiksowaliśmy dziś z kilkoma innymi warzywami. Tak powstała lekka, lecz sycąca zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki. Ze względu na dużą ilość pietruszki krem z fasolki szparagowej ma lekko słodkawy posmak, powinien zatem zasmakować także najmłodszym.
Fasolkę umyć i obrać (odciąć końcówki), pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
3 min
Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plastry.
Krok 3
10 min
Obrane i pokrojone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
Krok 4
6 min
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 5
5 min
Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzanej na patelni oliwę, zeszklić i dodać do gotujących się fasoli i pietruszki w garnku.
Krok 6
20 min
Gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
Krok 7
5 min
Pod koniec dodać sok z cytryny, śmietanę, tymianek. Całość obficie doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki krem z fasolki szparagowej. Zagotować.
Krok 8
3 min
Zupę krem z fasolki szparagowej i pietruszki podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
Krok 1
z
8
Fasolkę umyć i obrać (odciąć końcówki), pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
z
8
Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plastry.
Krok 3
z
8
Obrane i pokrojone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
Krok 4
z
8
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 5
z
8
Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzanej na patelni oliwę, zeszklić i dodać do gotujących się fasoli i pietruszki w garnku.
Krok 6
z
8
Gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
Krok 7
z
8
Pod koniec dodać sok z cytryny, śmietanę, tymianek. Całość obficie doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki krem z fasolki szparagowej. Zagotować.
Krok 8
z
8
Zupę krem z fasolki szparagowej i pietruszki podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0