Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce

Tagi: ,

Pomóż wiośnie przechytrzyć zimę! Niech w końcu zrobi się ciepło i zielono, chociaż na naszych talerzach! zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce to idealne ciężkie działo wytoczone przeciw szaroburej zimowej aurze i posępnym nastrojom.

Groszek do zupy trafił w mrożonej postaci. O świeżym można na razie pomarzyć, ale ten mrożony nie tylko zachowuje piękny kolor, ale także większość witamin, jakich nie brakuje w świeżym groszku. Do tego szpinak, młode listki baby dostępne są przez okrągły rok, nie trzeba więc korzystać z mrożonego, który moim zdaniem nie do końca nadaje się na zupy. Za to szpinak baby jak najbardziej!

A jajko w koszulce? Co to za wynalazek? Jajko w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki. Da się tak? Jak najbardziej. Najpierw delikatnie rozbijamy jajko, aby żółtko pozostało w całości. Nie rozbijamy jajka bezpośrednio do garnka z wodą, a do miseczki. Każde jajko musi trafić do osobnej. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy sok z ćwiartki cytryny. Zmniejszamy moc płyty. I teraz najważniejsze – mieszamy łyżką, aby powstał wirek, i w jego środek wlewamy jajko i gotujemy 2-3 minuty. Jajko w koszulce powinno mieć płynne lub półpłynne żółtko. Moje jajka gotowały się chwilę dłużej, w związku z czym konsystencja żółtka nie jest idealna. Jednak jaka by nie była, zupa zawsze smakuje pysznie!

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce:

  • szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • 2 duże garście szpinaku baby
  • 2-3 nieduże ziemniaki
  • kawałek pora (biała część)
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • odrobina oleju lub oliwy
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz czarny
  • 4 jajka
  • świeża zielenina do dekoracji zupy na talerzach

Przygotowanie:

  1. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Pok kroimy w talarki, podduszamy z dodatkiem szczypty kurkumy.
  2. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do podduszonego pora. Smażymy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Podlewamy ziemniaki z porem 1l wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
  5. Do garnka dodajemy mrożony groszek, gotujemy 5 minut.
  6. Pod koniec gotowania dorzucamy szpinak.
  7. Zupę miksujemy na gładki krem.
  8. Do osobnych miseczek delikatnie wbijamy po jednym jajku. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy sok z ćwiartki cytryny.
  9. Zmniejszamy moc płyty lub gaz, mieszamy, aby utworzył się wirek, do którego wlewamy po jednym jajku. Mieszamy, gotujemy 2-3 minuty, wyławiamy jajka łyżką cedzakową.
  10. Zupę podajemy z jajkiem w koszulce, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy zieleniną.

zupa krem z mrożonego groszku

krem z groszku i szpinaku

krem z groszku z jajkiem w koszulce

zupa krem ze szpinaku i groszku z jajkiem

zupa krem z groszku, szpinaku i ziemniaków

zupa krem z groszku z ziemniakami

 

Wypróbuj również inne aromatyczne wiosenne zupy!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *