Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym

Tagi: , ,

Zielona zupa krem z jarmużu i mleka kokosowego z dodatkiem jabłka to połączenie, z którym być może spotykacie się po raz pierwszy. Zupa z jarmużu przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych i pożywnych dań. Zaciekawi także najmłodszych domowników, głównie swoim soczyście zielonym kolorem. Bogaty w witaminy i składniki mineralne jarmuż, z przytupem wrócił na nasze stoły i króluje na liście superfood, będąc od pewnego czasu jednym z najmodniejszych warzyw na całym świecie. Warto więc szukać nowych sposobów na jego wykorzystanie. Nie zapomnijmy o doprawieniu kremu kminem rzymskim (inaczej zwanego kuminem), który nada zupie z jarmużu charakterystycznego aromatu!

Składniki:

  • 5 dużych liści jarmużu lub 1 paczka krojonego (ok. 200 g)
  • 400 g mrożonego groszku
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • Szczypta ostrej papryki
  • Sól i pieprz
  • Kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym na dnie garnka oleju kokosowym.
  2. Groszek rozmrozić.
  3. Do garnka dodać groszek, jarmuż i pokrojone w kostkę jabłko. Doprawić pieprzem, kuminem i ostrą papryką. Całość chwilę przesmażyć.
  4. Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować aż wszystkie zmiękną.
  5. Miękkie warzywa zmiksować na gładką masę, dolać mleko kokosowe, zagotować. Doprawić solą do smaku.
  6. Zieloną zupę krem z jarmużu podawać z kawałkami suszonych pomidorów.

zupa krem z jarmużu - przepis zupa z jarmużu - składnikikrem z jarmużu - sprawdzony przepiszupa z jarmużu na mleku kokosowymkremowa zupa z jarmużu

 

Jarmuż nie pierwszy raz pojawia się na naszym blogu. Zobacz, co o nim wiemy oraz jak używać jarmużu w zupach i nie tylko!

3 Comments

  • Hiacynta napisał(a):

    Zrobiłam tą zupę z nadzieją, że może uda mi się przemycić dzieciom jarmuż … Udało się :)Zupa została nazwana Fiona i stała się naszym przysmakiem 🙂

  • Ania Ploch napisał(a):

    Właśnie stygnie przed blendowaniem. Trzymam kciuki żebym znalazła właściwy smak i żeby syn łyknął.

  • Monika napisał(a):

    Dziś zrobiłam tę zupę, jest pyszna! Dziękuję za przepis 🙂 Zupa jarmużowa zagości u mnie na stałe 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *