Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem

Tagi: , ,

Jeśli dotąd nie piekliście kalafiora, koniecznie musicie to zrobić! Bo zupa krem z kalafiora pieczonego smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna kalafiorówka. Przed wstawieniem kalafiora do piekarnika dorzućcie do niego kilka gałązek aromatycznego tymianku, a w połowie pieczenia kilka ząbków czosnku – gwarantuję Wam, że Waszą kuchnię wypełni wyjątkowy aromat, a będzie on zaledwie zapowiedzią uczty, jaka Was czeka przy stole, kiedy zupę podacie z duszonym szpinakiem. Smacznego!

Składniki:

  • średnia główka kalafiora
  • ok. 0,7 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • 2 garści szpinaku baby

Przygotowanie:

  1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską, potrząsamy miską.
  2. Przekładamy kalafior do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy 4-5 gałązek świeżego tymianku, pieczemy ok. 30 minut w 190 st. C. W połowie czasu pieczenia odwracamy różyczki kalafiora na drugą stronę, by upiekły się w miarę równomiernie, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.
  3. Upieczony kalafior przekładamy do garnka, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę.
  4. Wyciągamy z garnka gałązki tymianku, miksujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą morską.
  5. Lekko rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, aż poczujemy wyraźny aromat. Dodajemy liście szpinaku baby i krótką chwilę podduszamy. Dodajemy do miseczek z zupą. Do zupy można też dodać ulubione nasiona, na przykład prażony słonecznik lub czarnuszkę.

krem z kalafiora

krem z kalafiora - przepis

krem z kalafiora - jak zrobić?

krem z kalafiora - sposoby

krem z kalafiora - czy dobry?

krem z kalafiora - czy zdrowy?

Pieczenie warzyw to prosty sposób na wydobycie z nich zupełnie nowego smaku! Zobacz inne nasze przepisy na pieczone warzywa w zupie i inne pieczone dodatki do zup:

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *