Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Tagi: ,

Dziś podsuwamy Wam pyszny pomysł na szybką zupę kalafiorową podaną w postaci kremu z chipsami z boczku i szczypiorkiem. Krem z kalafiora zawdzięcza swój wiosenny kolor zielonym warzywom, które znajdują się w Zupie Brokułowej Jak u Mamy Winiary. To świetna baza do przygotowywania przeróżnych zup, bo kto powiedział, że musimy sztywno trzymać się przepisu na opakowaniu? 😉

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem jest prosta i szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy w piekarniku rumienią się apetyczne plasterki boczku, dzielimy kalafior na mniejsze różyczki i podsmażamy z dodatkiem przypraw. Kalafior gotuje się bardzo szybko, więc po 15 minutach możemy wołać już domowników na zupę 😊

Kiedy będziecie dzielić kalafior na różyczki, nie zapominajcie o wielu cennych składnikach, które w sporej ilości kryje w sobie łodyga kalafiora. Można ją cienko obrać nożem, pokroić w kostkę lub plasterki i dorzucić do garnka (albo po prostu schrupać).

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem:

  • kalafior średniej wielkości (ok. 0,7 kg)
  • Zupa brokułowa Jak u Mamy Winiary 2 opakowania
  • 1,2-1,5 l wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • boczek surowy wędzony w plasterkach 10 dag
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pestek dyni
  • tarty parmezan do dekoracji zupy
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kilka mniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę kurkumy, ziele angielskie i liść laurowy, chwilę przesmażamy.
  2. Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Wrzucamy do kalafiora i jeszcze chwilę smażymy.
  3. Podlewamy kalafior wodą (ok. 1 l), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
  4. Zawartość dwóch opakowań z zupą brokułową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z gotującym się kalafiorem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, często mieszając.
  5. Zupę zestawiamy z kuchenki. Wyławiamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka ziela (można czosnek i ziele pozostawić w zupie), miksujemy.
  6. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  7. Boczek układamy na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez kilkanaście minut, aż się zrumieni (można też zrumienić go na suchej patelni).
  8. Zupę podajemy z chipsami z boczku, surowymi różyczkami kalafiora odłożonymi wcześniej do dekoracji. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *