Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Tagi: ,

Upieczony kalafior nabiera zupełnie nowego smaku. Staje się aromatyczny, lekko orzechowy. Podobnie zachowuje się czosnek, który w piecu mięknie i łagodnieje. Do tego serce karczocha, odrobina śmietanki, chrupka zielona cebulka, szczypta tymianku i gotowe! Zupa krem z kalafiora, choć zawiera zaledwie kilka składników, syci na długo.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • Kilka karczochów
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18% lub śmietany kremówki
  • Oliwa
  • Zielona cebulka
  • Tymianek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  2. Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.
  3. Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.
  4. W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.
  5. Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.
  6. Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
  7. Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.
  8. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.

Smaczna zupa krem z kalafioraSprawdzona zupa krem z kalafioraSzybka zupa krem z kalafioraLetnia zupa krem z kalafioraZupa krem z kalafiora – jak zrobić?

 

Miłośnikom zielonej cebulki i szczypiorku polecamy też inne nasze przepisy z tymi warzywami:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *