Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Tagi:

Kiedy przekroiłam pierwszą bulwę i poczułam dość intensywny aromat anyżu, miałam ochotę porzucić pomysł na krem z kopru włoskiego. Nie lubię anyżu. Ale skoro już zabrałam się za gotowanie zupy, postanowiłam zrobić ją… ku przestrodze. Byłam pewna, że krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi, to będzie kulinarna porażka. Nic bardziej mylnego! Zupa krem z kopru włoskiego wyszła przepyszna, a po anyżowym aromacie surowego kopru, ku mojej uciesze, w zupie nie pozostało ani śladu.

Koper włoski, inaczej fenkuł, to bardzo ładna bulwa z wielką czupryną, której niestety moje bulwy zostały pozbawione. A szkoda, bo gałązki kopru włoskiego można wykorzystać nie tylko do dekoracji zupy, ale także do wzbogacenia jej smaku.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi ma aksamitną konsystencję dzięki surowemu żółtku, które nie tylko zagęściło zupę, ale także dodało jej delikatności. Ta zupa jest w ogóle bardzo łagodna, ale uprażone na suchej patelni płatki jaglane dodają jej charakteru. Płatki jaglane to gniecione ziarno prosa, a podprażone na patelni stają się niezłym kąskiem do schrupania.

zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Składniki:

  • 0,7 l wywaru, najlepiej wołowego
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 surowe żółtko
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • łyżka świeżo posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Cebule kroję w piórka, duszę na maśle przez chwilę w rondlu o grubym dnie.
  2. Bulwy kopru myję, odcinam gałązki, bulwy kroję na pół, usuwam głąb, a resztę kroję w cienkie plasterki. Dodaję do podduszonej cebuli i dalej duszę chwilę.
  3. Podlewam cebulę z koprem wrzącym wywarem wołowym, gotuję około 15 minut, aż plasterki kopru zmiękną.
  4. W tym czasie prażę płatki jaglane na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
  5. Kiedy plasterki kopru zmiękną, zdejmuję garnek z płyty, miksuję zupę na gładki krem i doprawiam solą morską.
  6. Dodaję zahartowaną śmietanę.
  7. Żółtko rozmącam, dodaję do zupy i mieszam trzepaczką, by dobrze je rozprowadzić.
  8. Zupę podaję z prażonymi płatkami jaglanymi i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na zupę krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Jak zrobić zupę krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi - przepis

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi - jak zrobić?

Wielbicielom kremowych zup polecam także:

krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

zupa krem z zielonego groszku

zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *