Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi
Tagi: zupa ziołowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: średni
Kiedy przekroiłam pierwszą bulwę i poczułam dość intensywny aromat anyżu, miałam ochotę porzucić pomysł na krem z kopru włoskiego. Nie lubię anyżu. Ale skoro już zabrałam się za gotowanie zupy, postanowiłam zrobić ją… ku przestrodze. Byłam pewna, że krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi, to będzie kulinarna porażka. Nic bardziej mylnego! Zupa krem z kopru włoskiego wyszła przepyszna, a po anyżowym aromacie surowego kopru, ku mojej uciesze, w zupie nie pozostało ani śladu.
Koper włoski, inaczej fenkuł, to bardzo ładna bulwa z wielką czupryną, której niestety moje bulwy zostały pozbawione. A szkoda, bo gałązki kopru włoskiego można wykorzystać nie tylko do dekoracji zupy, ale także do wzbogacenia jej smaku.
Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi ma aksamitną konsystencję dzięki surowemu żółtku, które nie tylko zagęściło zupę, ale także dodało jej delikatności. Ta zupa jest w ogóle bardzo łagodna, ale uprażone na suchej patelni płatki jaglane dodają jej charakteru. Płatki jaglane to gniecione ziarno prosa, a podprażone na patelni stają się niezłym kąskiem do schrupania.
Składniki:
- 0,7 l wywaru, najlepiej wołowego
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 surowe żółtko
- sól morska i pieprz czarny do smaku
- 4 łyżki płatków jaglanych
- łyżka świeżo posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Cebule kroję w piórka, duszę na maśle przez chwilę w rondlu o grubym dnie.
- Bulwy kopru myję, odcinam gałązki, bulwy kroję na pół, usuwam głąb, a resztę kroję w cienkie plasterki. Dodaję do podduszonej cebuli i dalej duszę chwilę.
- Podlewam cebulę z koprem wrzącym wywarem wołowym, gotuję około 15 minut, aż plasterki kopru zmiękną.
- W tym czasie prażę płatki jaglane na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
- Kiedy plasterki kopru zmiękną, zdejmuję garnek z płyty, miksuję zupę na gładki krem i doprawiam solą morską.
- Dodaję zahartowaną śmietanę.
- Żółtko rozmącam, dodaję do zupy i mieszam trzepaczką, by dobrze je rozprowadzić.
- Zupę podaję z prażonymi płatkami jaglanymi i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Wielbicielom kremowych zup polecam także: