Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Tagi: , , ,

Po raz pierwszy ugotowałam zupę z kukurydzy, choć samą kukurydzę bardzo lubię i często dodaję do innych potraw. Kukurydza kojarzy mi się z kuchnią meksykańską i dlatego swoją zupę podałam ze zgrillowaną tortillą.

Zupa krem z kukurydzy ma piękny słoneczny kolor i lekko słodki smak przełamany ostrym akcentem w postaci tabasco. Udekorowałam ją dodatkowo odrobiną wędzonej papryki i płatkami papryki suszonej, ale jeśli nie macie takich składników to można je zastąpić drobno posiekaną świeżą papryką.

Grillowane tortille:

  • 3 tortille

Przygotowanie:

  1. Placki tortilli kroimy na cztery równe części a następnie na mniejsze porcje.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojone kawałki tortilli. Grillujemy bez tłuszczu dociskając łopatką (wówczas paski z grillowania będą wyraźne).
  3. Odkładamy do wystudzenia.

Zupa:

  • 560 g kukurydzy (świeżej lub z puszki)
  • 700- 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki tabasco
  • sól morska do smaku
  • płatki suszonej papryki do dekoracji
  • śmietana opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na złoty kolor cebulę.
  2. Następnie zalewamy ją zimnym bulionem i dodajemy kukurydzę. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to trzeba ją dokładnie odsączyć na sitku przed dodaniem do bulionu. Gotujemy 15 minut, jeśli używamy kukurydzy z puszki i 20-25 minut w przypadku świeżej kukurydzy.
  3. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i papryką wędzoną. Dodajemy tabasco. Najlepiej dodać nieco mniej i smakować czy taka ostrość będzie odpowiednia.
  4. Gotową zupę miksujemy blenderem. Jeśli chcecie uzyskać idealnie gładką i kremową zupę, to polecam po zmiksowaniu przetrzeć ją dodatkowo przez sitko. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam maleńkie kawałeczki kukurydzy, to wystarczy samo miksowanie blenderem.
  5. Przelewamy do miseczek i posypujemy suszoną papryką. Podajemy z grillowaną tortillą.

zupa krem z kukurydzy

zupa krem

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą - przepis

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą - jak zrobić?

Szukacie też innych pomysłów na zupę z kukurydzą ? Jeśli tak, to polecam :

3 Comments

  • Mama notuje napisał(a):

    a jak zrobić taką wędzoną paprykę? bo w sklepie nigdy nie widziałam

    • Agata napisał(a):

      Wędzenie papryki na pewno nie jest łatwe, chociaż znalezienie sklepu z wędzoną papryką też do prostych zadań nie należy 🙂 Proszę popytać na stoiskach lub bazarach ze zdrową żywnością, bo w większości zwykłych sklepów, nawet tych lepiej zaopatrzonych, rzeczywiście papryki wędzonej nie będzie. Osobiście nigdy nie próbowałam wędzić papryki, chociaż mam niewielką wędzarnię i czasem wędzę ryby. Może następnym razem spróbuję, ale jeśli ma być przechowywana dłużej, powinna być nie tylko uwędzona, ale i odpowiednio wysuszona. Trudny temat 🙂 Mam nadzieję, że uda się upolować paprykę wędzoną, nadaje potrawom wyśmienity smak i aromat. Pozdrawiam.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *