Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

Tagi: , ,

Wystarczy wyjechać kawałek za miasto, a szybko natkniemy się na zielone pola, gęsto obsiane kukurydzą. Kolby zaczynają powoli dojrzewać i nabierać ciepłego, żółtego koloru. Kto nigdy nie jadł uprażonej złotej kolby, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości! Podobnie jak ten, kto z kukurydzy nigdy nie zrobił zupy. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa krem z kukurydzy z kurczakiem. Zapraszamy do kuchni 🙂

Kukurydza kojarzy mi się wyjazdami nad polskie morze. Sprzedawana na plaży, obficie posypana solą, wdzięcznie chrupała między zębami… To jeden z tych smaków, który trudno odtworzyć w domu. W sezonie warto jednak sięgnąć po złociste kolby i wyczarować z nich coś pysznego. Kukurydza nada się nie tylko do sałatki, ale także do zupy!

Zmiksowana na gładki krem zasmakuje z pewnością najmłodszym, zupa jest bowiem delikatnie słodka. Mięsny dodatek sprawia, że całość staje się bardziej sycąca. Delikatna i kremowa przyjemnie rozgrzeje żołądek także o poranku. Jeśli wciąż nie możesz się przekonać do jedzenia zup na śniadanie, zupa krem z kukurydzy z kurczakiem to dobra propozycja na start!

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 2 białe cebule
  • 3 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kolby kukurydzy obrać z ziaren. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.
  2. W garnku rozgrzać masło, wsypać na nie kukurydzę, czosnek i papryczkę chilli.
  3. Całość delikatnie podsmażyć.
  4. Ziemniaki i pietruszki obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej kukurydzy. Dosypać kurkumy i słodkiej papryki. Wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości składników.
  5. Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. W międzyczasie kurczaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać, podsmażyć na niej kurczaka. W trakcie smażenia dodać gałązkę rozmarynu – mięso zyska dzięki niemu dodatkowy aromat.
  7. Zupę podawać gorącą z kawałkami kurczaka, udekorowaną kleksem śmietany.

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *