Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Tagi: ,

Sierpień obfituje w kurki. Najedzmy się więc nimi do syta, nim borowiki, podgrzybki, maślaki czy też koźlarze zajmą ich miejsce w rondlach i garncach. Zupa krem z kurek podana z dodatkiem smażonej szałwii i podsmażonych grzybków na szałwiowym maśle smakuje wyśmienicie. Nie rezygnujcie z szałwii. Jej smażone listki uwalniają zupełnie inny od świeżych aromat. Kruche i chrupiące są pysznym dodatkiem do kremu z kurek.

Zupa krem z kurek:

  • 30 dag świeżych kurek
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 nieduże ziemniaki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki (12 lub 18%)
  • 1/4 szklanki śmietany ukwaszonej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Masło topimy w rondlu o grubym dnie. Na wolnym ogniu powoli dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej, tym lepiej. W tym czasie dokładnie czyścimy kurki z piasku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy, aż czosnek odda aromat.
  3. Dodajemy do rondla oczyszczone kurki, odkładając część do dekoracji (wybieramy małe kurki, które nie wymagają krojenia). Dusimy ok. 15 minut.
  4. Doprawiamy kurki solą, dodajemy słodką śmietankę, jeszcze chwilę dusimy.
  5. Dodajemy do kurek pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
  6. Zestawiamy rondel z kuchenki, miksujemy na krem.
  7. Dodajemy ukwaszoną śmietanę, mieszamy lub krótko miksujemy na mniejszych obrotach. Zupę krem z kurek doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  8. Zupę krem z kurek podajemy z smażoną szałwią i podsmażonymi na maśle szałwiowym kurkami. Posypujemy natką pietruszki.

Jeśli kurki są bardzo zapiaszczone, wstępnie delikatnie oczyszczamy je miękką szmatką. Następnie przekładamy grzyby do miski, zasypujemy solą (2-3 łyżki) i zalewamy wrzątkiem. Kurki wypłyną na powierzchnię, piasek opadnie. Po chwili delikatnie mieszamy i wyławiamy kurki łyżką cedzakową.

 

Smażone listki szałtwii:

  • garść świeżych listków szałwii
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Listki szałwii delikatnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
  2. Smażymy listki na lekko rozgrzanym maśle, aż staną się chrupkie, od czasu do czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę.
  3. Usmażonymi listkami dekorujemy nalaną do miseczek zupę krem z kurek. Na maśle, które nabrało szałwiowego aromatu delikatnie podsmażamy kurki odłożone do dekoracji.

krem z kurek

krem kurkowy

kremowa zupa z kurek  krem grzybowy  zupa kurkowa  krem z grzybów  zupa grzybowa

Chcesz poznać więcej przepisów na zupy z kurkami? Sprawdź:

Zobacz też

2 Comments

  • Petco napisał(a):

    No, to żonie będzie trzeba podsunąć pomysł na obiad. Sezon na grzyby się rozwija, więc będzie z czego robić zupy. Szałwia mnie trochę zaskoczyła, pewnie nadaje oryginalnego smaku całemu daniu 🙂

    • Agata napisał(a):

      Ja też już nie mogę doczekać się pełni grzybowego sezonu. Na razie we Wrocławiu trzeba się za nimi najeździć (zwykle na grzyby wybieram się do sklepu :)). Ale kurki są 🙂 Smażona szałwia jest chrupka a jej aromat nie przypomina tego świeżego, więc śmiało można dodać ją do zupy, nie zdominuje dania. Pozdrawiam!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *