Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
Tagi: zupa grzybowa, zupa krem

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Sierpień obfituje w kurki. Najedzmy się więc nimi do syta, nim borowiki, podgrzybki, maślaki czy też koźlarze zajmą ich miejsce w rondlach i garncach. Zupa krem z kurek podana z dodatkiem smażonej szałwii i podsmażonych grzybków na szałwiowym maśle smakuje wyśmienicie. Nie rezygnujcie z szałwii. Jej smażone listki uwalniają zupełnie inny od świeżych aromat. Kruche i chrupiące są pysznym dodatkiem do kremu z kurek.
Zupa krem z kurek:
- 30 dag świeżych kurek
- 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 nieduże ziemniaki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki (12 lub 18%)
- 1/4 szklanki śmietany ukwaszonej
- natka pietruszki do dekoracji
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
- Masło topimy w rondlu o grubym dnie. Na wolnym ogniu powoli dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej, tym lepiej. W tym czasie dokładnie czyścimy kurki z piasku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.
- Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy, aż czosnek odda aromat.
- Dodajemy do rondla oczyszczone kurki, odkładając część do dekoracji (wybieramy małe kurki, które nie wymagają krojenia). Dusimy ok. 15 minut.
- Doprawiamy kurki solą, dodajemy słodką śmietankę, jeszcze chwilę dusimy.
- Dodajemy do kurek pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
- Zestawiamy rondel z kuchenki, miksujemy na krem.
- Dodajemy ukwaszoną śmietanę, mieszamy lub krótko miksujemy na mniejszych obrotach. Zupę krem z kurek doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
- Zupę krem z kurek podajemy z smażoną szałwią i podsmażonymi na maśle szałwiowym kurkami. Posypujemy natką pietruszki.
Jeśli kurki są bardzo zapiaszczone, wstępnie delikatnie oczyszczamy je miękką szmatką. Następnie przekładamy grzyby do miski, zasypujemy solą (2-3 łyżki) i zalewamy wrzątkiem. Kurki wypłyną na powierzchnię, piasek opadnie. Po chwili delikatnie mieszamy i wyławiamy kurki łyżką cedzakową.
Smażone listki szałtwii:
- garść świeżych listków szałwii
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
- Listki szałwii delikatnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Smażymy listki na lekko rozgrzanym maśle, aż staną się chrupkie, od czasu do czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę.
- Usmażonymi listkami dekorujemy nalaną do miseczek zupę krem z kurek. Na maśle, które nabrało szałwiowego aromatu delikatnie podsmażamy kurki odłożone do dekoracji.
Chcesz poznać więcej przepisów na zupy z kurkami? Sprawdź:
2 Comments
No, to żonie będzie trzeba podsunąć pomysł na obiad. Sezon na grzyby się rozwija, więc będzie z czego robić zupy. Szałwia mnie trochę zaskoczyła, pewnie nadaje oryginalnego smaku całemu daniu 🙂
Ja też już nie mogę doczekać się pełni grzybowego sezonu. Na razie we Wrocławiu trzeba się za nimi najeździć (zwykle na grzyby wybieram się do sklepu :)). Ale kurki są 🙂 Smażona szałwia jest chrupka a jej aromat nie przypomina tego świeżego, więc śmiało można dodać ją do zupy, nie zdominuje dania. Pozdrawiam!