Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Tagi: , ,

Rosną jak po deszczu, a że ostatnio przewaga dni deszczowych… w lasach, a następnie na straganach pojawiły się pierwsze grzyby! Złociste, pachnące kurki – wprost nie sposób przejść obok nich obojętnie. Tym razem trafiły do garnka w towarzystwie ziemniaków i włoszczyzny. Zupa krem z kurek z serkiem topionym to jedna z pierwszych kurkowych propozycji w tym sezonie.

Gęsta i sycąca – w sam raz na pożywny obiad lub kolację. Dodatkowo, niezwykle prosta w przygotowaniu. Warto tylko pamiętać o tym, żeby grzyby dokładnie wypłukać, w przeciwnym razie między zębami będzie chrzęścił piasek.

Gotując kurkową przypomniały mi się wakacje spędzane na Kaszubach. W sezonie, grzybów było tam bez liku – czasem, tak dużo, że trudno było je wszystkie przerobić. Zupa kurkowa należała do ulubionych przysmaków całej mojej rodziny. Oprócz wyśmienitych darów lasu, na Kaszubach kupowaliśmy także niepowtarzalny, chrupiący chleb i wiejskie masło od lokalnych gospodarzy. Zupę przegryzało się zatem grubą pajdą, szczodrze posmarowaną masłem. Nikt nie liczył kalorii. Pomyślałam, że spróbują otworzyć to wspomnienie w swojej kuchni. Upolowałam dobry chleb i wysokiej jakości masło. Udało się! Wam polecam zrobić to samo, nie pożałujecie 🙂

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kurek
  • 2 ziemniaki
  • 1 (100 g) kostka serka topionego
  • 3 łyżki masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Zielona pietruszka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz
  • Chleb
  • Masło

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, selera, pora oraz seler naciowy obrać.
  2. Wszystkie warzywa umieścić w garnku i zalać litrem wody. Nastawić bulion.
  3. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  4. Kurki porządnie opłukać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodać gałązkę rozmarynu, kurki oraz ziemniaki.
  6. Całość lekko przysmażyć.
  7. Gotowy bulion przecedzić.
  8. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części i dodać do podsmażonych z ziemniakami, cebulą i czosnkiem kurek.
  9. Całość zalać bulionem i gotować aż ziemniaki i grzyby zmiękną.
  10. Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
  11. W trakcie miksowania dodawać serek topiony.
  12. Całość doprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
  13. Podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
  14. Zupa krem z kurek będzie smakowała jeszcze lepiej z kromką świeżego chleba ze swojskim masłem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *