Zupa krem z marchewki z pomarańczą

Tagi: , ,

Zupa krem z marchewki z pomarańczą, czyli miska pełna słodyczy! Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa staje się bardziej orzeźwiająca i przyjemnie słodka. Z doświadczenia wiem, że to jedna z ulubionych zup najmłodszych i doskonały sposób na przemycenie zdrowej porcji warzyw i składników mineralnych.

Zupa nie tylko doskonale smakuje, ale także wygląda. W kwestii dodatków można pozwolić sobie na dowolność. Ja w swojej wersji postawiłam na prażone pestki dyni i granat, które przyjemnie chrupią! Do tego fantazyjny kleks śmietany. Pomarańczowy kolor zupy sprawia, że aż chce się jeść. Po skonsumowaniu pełnej miski powinien się także podnieść poziom serotoniny.

Zupa przyrządzona została na bazie samych warzyw – zajadać się nią mogą więc bez obaw wszyscy wegetarianie.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 pożywnych porcji zupy.

Składniki:


  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 cm kawałek imbiru
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Pestki dyni
  • Granat

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
  2. Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  4. Imbir obrać, drobno pokroić.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  6. Następnie dodać pokrojone marchewki, pietruszki i ziemniaki.
  7. Dosypać kurkumę oraz cynamon, dorzucić imbir. Całość krótko podsmażyć.
  8. Zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut – aż wszystkie warzywa zmiękną.
  9. Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zblendować na gładki krem.
  10. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cynamon.
  11. Zupę doprawić solą i pieprzem.
  12. Podawać z kleksem śmietany, uprażonymi pestkami dyni i granatem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *