Zupa krem z ogórków kiszonych

Tagi: ,

Ogórkowa króluje na polskich stołach od lat. Co powiedzielibyście zatem na małą wariację? Dziś w menu na obiad właśnie coś nowego i trochę innego – zupa krem z ogórków kiszonych! Jaka jest? Przyrządzona na rosole, delikatnie kwaskowata i o aksamitnej konsystencji, dzięki serkowi mascarpone (lub kwaśnej śmietanie – jak kto woli). Zupa krem z ogórków kiszonych nawiązuje do tradycji, a jednocześnie wprowadza do kuchni powiew nowości. Podana ze świeżym koperkiem i kleksem śmietany powinna zasmakować także najmłodszym domownikom.

Składniki:

  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • Kilka ziemniaków
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe – rosół drobiowy Winiary
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/ 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Sól i pieprz
  • Koperek
  • 3 łyżki serka mascarpone lub 100 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Pora, cebule i czosnek obrać. Pokroić w półksiężyce. Nie musi być drobno – składniki i tak będą zmiksowane.
  2. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Dorzucić pokrojone cebule oraz chwilę później czosnek i zeszklić.
  3. W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce.
  4. Tak przygotowane warzywa dodać do zeszklonych pora, cebuli i czosnku. Dosypać przyprawy: kurkumę, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę. I podsmażyć razem przez kilka minut.
  5. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Podsmażone warzywa zalać przygotowanym bulionem.
  6. Gotować całość do miękkości wszystkich składników, pod koniec gotowania dodać pokrojone ogórki.
  7. Zupę zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać mascarpone lub śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Zupę krem z ogórków kiszonych podawać udekorowaną kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

zupa krem z ogórków kiszonychzupa z ogórków kiszonychkrem z ogórkówzupa krem z ogórkówzupa ogórkowaogórkowazupa ogórkowa jak zrobić

Serek mascarpone do zupy to świetny pomysł na jej zagęszczenie i poprawienie smaku. Sprawdź, jak pasuje do innych przepisów:

Zobacz też

1 komentarz

  • Jola napisał(a):

    Uwielbiam zupy i mogłabym odżywiać się tylko nimi.Wyprobowalam zupę dyniowa krem a potem spróbuję ogórkowa.Jest pyszna i tak prosta że aż chce się ją pichcic.
    Polecam😃Świetnie opisaliscie możliwości wykorzystania dyni ,pestki suszylam,l ampion robiła corcia ale nie wpadłam na pomysł wykorzystania dyni jako naczynia -pomysłowe.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *