Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórkowa króluje na polskich stołach od lat. Co powiedzielibyście zatem na małą wariację? Dziś w menu na obiad właśnie coś nowego i trochę innego – zupa krem z ogórków kiszonych! Jaka jest? Przyrządzona na rosole, delikatnie kwaskowata i o aksamitnej konsystencji, dzięki serkowi mascarpone (lub kwaśnej śmietanie – jak kto woli). Zupa krem z ogórków kiszonych nawiązuje do tradycji, a jednocześnie wprowadza do kuchni powiew nowości. Podana ze świeżym koperkiem i kleksem śmietany powinna zasmakować także najmłodszym domownikom.
Serek mascarpone do zupy to świetny pomysł na jej zagęszczenie i poprawienie smaku. Sprawdź, jak pasuje do innych przepisów:
Pora, cebule i czosnek obrać. Pokroić w półksiężyce. Nie musi być drobno – składniki i tak będą zmiksowane.
Krok 2
3 min
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Dorzucić pokrojone cebule oraz chwilę później czosnek i zeszklić.
Krok 3
1 min
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce.
Krok 4
4 min
Tak przygotowane warzywa dodać do zeszklonych pora, cebuli i czosnku. Dosypać przyprawy: kurkumę, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę. I podsmażyć razem przez kilka minut.
Krok 5
1 min
Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Podsmażone warzywa zalać przygotowanym bulionem.
Krok 6
15 min
Gotować całość do miękkości wszystkich składników, pod koniec gotowania dodać pokrojone ogórki.
Krok 7
1 min
Zupę zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać mascarpone lub śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Zupę krem z ogórków kiszonych podawać udekorowaną kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
8
Pora, cebule i czosnek obrać. Pokroić w półksiężyce. Nie musi być drobno – składniki i tak będą zmiksowane.
Krok 2
z
8
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Dorzucić pokrojone cebule oraz chwilę później czosnek i zeszklić.
Krok 3
z
8
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce.
Krok 4
z
8
Tak przygotowane warzywa dodać do zeszklonych pora, cebuli i czosnku. Dosypać przyprawy: kurkumę, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę. I podsmażyć razem przez kilka minut.
Krok 5
z
8
Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Podsmażone warzywa zalać przygotowanym bulionem.
Krok 6
z
8
Gotować całość do miękkości wszystkich składników, pod koniec gotowania dodać pokrojone ogórki.
Krok 7
z
8
Zupę zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać mascarpone lub śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 8
z
8
Zupę krem z ogórków kiszonych podawać udekorowaną kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0