Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie

Tagi: , , ,

Dzisiaj wiosna przysiadła na drzewku przed moim domem i zaczęła wesoło ćwierkać. Chyba na przekór wielkanocnemu bałwanowi, który jeszcze dogorywa w ogródku. Postanowiłam też zrobić coś na przekór zimie i zrobiłam wiosenną zupę krem z zielonego groszku. I to nie moje ostatnie słowo, Pani Zimo. Zupa krem z zielonego groszku powstała na aromatycznym bulionie z zagrodowego kurczaka. Dodałam też do zupy kremowy serek mascarpone, który w lżejszej wersji można zastąpić jogurtem naturalnym, i ozdobiłam świeżym tymiankiem.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego zielonego groszku (400-500g)
  • udko kurczaka zagrodowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 łyżek serka mascarpone
  • sól morska
  • pieprz
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

  1. Z udka i świeżych warzyw gotuję bulion.
  2. Wyciągam włoszczyznę i mięso.
  3. Dodaję groszek.
  4. Gotuję ok 10 minut, do miękkości.
  5. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pierzem.
  6. Dodaję serek mascarpone.
  7. Miksuję.
  8. Krem z zielonego groszku posypuję listkami świeżego tymianku.

2 Comments

  • Julka napisał(a):

    Genialnie pasuje tymianek do groszku zielonego. 🙂 Ja zupę przecieram, bo nie lubię tych łusek… nie wiem czy mam za słaby blender czy co…

    • Agata napisał(a):

      Ja swoje kremy niekiedy też przecieram, zwłaszcza kiedy zależy mi na aksamitnej konsystencji. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *