Zupa krem z papryki i jabłek

Tagi: ,

Pod koniec lata sięgam po to, co wszystko aktualnie najbardziej dojrzałe, najczerwieńsze i najsłodsze. Papryki wyglądają na wyjątkowo rumiane. Są też już nowe jabłka! Och, jakie soczyste! 

Wszystko to kroję drobno i długo duszę na maleńkim, ledwo tlącym się ogniku. Niech smaki uwalniają się powoli. Zupa krem z papryki i jabłek to intensywna warzywno – owocowa słodycz. Jeśli chcesz zamknąć lato w słoiku, ugotuj więcej zupy i miej na pierwszy tydzień września. 

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Zupa krem z papryki i jabłek:

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek papryczki chilli (bez pestek)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki lub 3 papryki odmiany węgierskiej
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 2 jabłka
  • 6-8 pomidorów średniej wielkości pomidorów (u mnie odmiany Lima)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 50 g orzechów (np. nerkowce)
  • Świeża zielona pietruszka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. 
  2. Papryczkę chilli posiekaj.
  3. Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.
  4. Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu. 
  5. W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.
  6. Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.  
  7. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  8. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej. 
  9. Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem. 
  10. Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych. 
  11. Zupę podawaj z posiekanymi orzechami o zieloną pietruszką. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *