Zupa krem z papryki pieczonej

Tagi: , ,

Żółta, zielona, czerwona, pomarańczowa – papryka we wszystkich kolorach lata! Idę o zakład, że większość z Was przyrządziła już z niej leczo lub nafaszerowała ryżem z mięsem mielonym lub kuskusem z warzywami? Zgadałam? 🙂 W takim razie pora sprawdzić, kto z papryki przyrządził zupę? W górze jakoś mniej rąk… Jeszcze nic straconego! Zupa krem z papryki pieczonej to jedno z tych dań, które przygotowuje się niemalże mimochodem. Szybko i sprawnie. Nie ma zatem na co czekać, pora brać się do roboty 🙂

Papryka jest warzywem dość specyficznym. Jedni wprost za nią przepadają, inni niekoniecznie. Znam jednak niewiele osób, które nigdy nie odmawiają papryki prosto z pieca. Upieczona nabiera jeszcze słodszego smaku i zyskuje delikatny orzechowy posmak, który będzie wyczuwalny w zupie. Przy okazji przygotowywania tego kremu warto obrać i upiec nieco więcej papryki, którą potem będzie można zjeść na kanapkach. A skoro już o chlebie mowa… zupa krem z papryki pieczonej doskonale smakowała będzie także z dodatkiem chrupiących grzanek, usmażonych na maśle i doprawionych ziołami.

Składniki:

  • 2 żółte papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 2 zielone papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 pomidory
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Szczypta chilli
  • Łyżka miodu
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze części / paski. Im cieniej pokroimy paprykę – tym szybciej się upiecze. Nie należy jej jednak kroić bardzo cienko, gdyż wówczas szybko wyschnie, może się także przypalić.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni. Papryki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec przez ok. 20-30 minut.
  3. W połowie pieczenia dorzucić na blachę ząbki czosnku.
  4. W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić.
  5. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plasterki. Wraz cebulą umieścić w garnku, dodać oliwę, kurkumę, słodką paprykę, chilli i rozmaryn i całość delikatnie podsmażyć.
  6. Podsmażone warzywa zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  7. Pomidory umyć, obrać ze skórki pokroić na mniejsze części i dodać do zupy.
  8. Następnie dodać podpieczone papryki oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i łyżkę miodu .
  9. Całość zmiksować na gładki krem.
  10. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *