Zupa krem z papryki z pomarańczą

Tagi: ,

Zupa krem z papryki z owocowym twistem powinna spodobać się wszystkim, którzy lubią w kuchni eksperymentować. Tym bardziej,  że eksperyment na pewno będzie udany. W zależności od oczekiwanej ostrości zupy do kremu z papryki dodajcie mniejszy lub większy kawałek papryczki chili, bez nasion lub z nasionami. Ta zupa ma mieć charakter. Smacznego.

Składniki:

  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • cebula
  • kawałek papryczki chili
  • pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól morska do doprawienia
  • świeża bazylia do dekoracji (u mnie grecka)

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki. Papryczkę chili kroimy w drobne kawałki, jeśli nie chcemy aby zupa była zbyt ostra, usuwamy wcześniej pestki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
  2. Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy na tarce skórkę (delikatnie  z wierzchu, bez białej części), wyciskamy z pomarańczy sok.
  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulkę z dodatkiem papryczki chili, dodajemy czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, pozostałą paprykę i skórkę pomarańczy. Dusimy do miękkości, w razie konieczności podlewamy wywarem.
  4. Wlewamy do garnka resztę wywaru i sok z pomarańczy, gotujemy chwilę, odstawiamy z kuchenki i miksujemy na krem z papryki. Doprawiamy solą.
  5. Do zupy kremu z papryki dodajemy listki świeżej bazylii.

krem z papryki

krem paprykowy

krem z papryki i pomarańczy

krem papryka

zupa z papryki

Zobacz też