Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Tagi: zupa krem, zupa pieczarkowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Krem pieczarkowy to niezwykle aromatyczna zupa, którą można podać z przeróżnymi dodatkami. Zupa krem z pieczarek świetnie smakuje serwowana z małymi grzankami, lanymi kluskami czy makaronem. Zupę pieczarkową za każdym razem wzbogacam o nowe przysmaki. Tym razem doskonałym uzupełnieniem dania są pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Każdą porcję kremu warto także posypać świeżymi ziołami, które podkreślają smak zupy.
Składniki:
- Zupa krem z pieczarek:
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 700 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego oregano lub tymianku
- Pieczarki faszerowane mięsem mielonym:
- 12 sztuk pieczarek średniej wielkości
- 400 g mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowe
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia, np. rzepakowy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.
- Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.
- Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.
- Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.
- Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.
- Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.
- Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.
Mięso sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i może być całym obiadem! Zobacz inne przepisy na zupy z mięsem mielonym i nie tylko:
- Zupa meksykańska z mięsem wołowym
- Marokańska zupa harira
- Zupa pieczarkowa z klopsikami
- Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
- Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
- Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
- Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
- Zupa a’la leczo z kiełbasą
- Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
- Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną