Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Tagi: ,

Krem pieczarkowy to niezwykle aromatyczna zupa, którą można podać z przeróżnymi dodatkami. Zupa krem z pieczarek świetnie smakuje serwowana z małymi grzankami, lanymi kluskami czy makaronem. Zupę pieczarkową za każdym razem wzbogacam o nowe przysmaki. Tym razem doskonałym uzupełnieniem dania są pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Każdą porcję kremu warto także posypać świeżymi ziołami, które podkreślają smak zupy.

Składniki:

  • Zupa krem z pieczarek:
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 700 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżego oregano lub tymianku
  • Pieczarki faszerowane mięsem mielonym:
  • 12 sztuk pieczarek średniej wielkości
  • 400 g mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowe
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia, np. rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.
  2. Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.
  3. Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.
  4. Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym  do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.
  5. Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.
  6. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.
  7. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.
  8. Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.

Zupa krem z pieczarek – jak zrobić?

Zupa krem z pieczarek – jak ugotować?

Zupa krem z pieczarek – sprawdzony przepis

Zupa krem z pieczarek – prosty przepis

Mięso sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i może być całym obiadem! Zobacz inne przepisy na zupy z mięsem mielonym i nie tylko:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *