Zupa krem z pieczarek

Tagi: , , ,

Zupa krem z pieczarek to dla mnie typowy tzw. comfort food. Przyrządzam ją zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na coś pożywnego i jednocześnie łatwego do przygotowania. Miska czegoś pożywnego, z makaronem i odrobiną tłustej śmietany to także jedno z ulubionych dań najmłodszych. Kremowa konsystencja i delikatny smak to atuty tej zupy.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy. 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 g pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki masła
  • Świeży koper
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • 200 g ulubionego makaronu

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, posiekać. 
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. 
  3. Pieczarki obrać, utrzeć na tarce.
  4. Na dnie garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  5. Dodać ziemniaki. Wymieszać. Krótko podsmażyć. 
  6. Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu – aż ziemniaki zmiękną. Wówczas dodać pieczarki. Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut.
  7. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz i zmiksować na gładki krem. 
  8. W trakcie miksowania dolać śmietanę. 
  9. Makaron ugotować. 
  10. Zupę podawać z kleksem śmietany, świeżym koprem i makaronem. 


Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *