Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Tagi: ,

Aromat pieczonej papryki, czosnku i bakłażana wypełni po brzegi Wasze kuchnie, zwabi domowników do stołu długo przed tym, jak zupa krem z pieczonej papryki będzie gotowa. Ale warto poczekać, a czas oczekiwania wypełnić miłą rozmową. Lubię to tej zupy wracać także jesienią, kiedy można dodać sporo chili i cieszyć się przyjemnie rozgrzewającym działaniem. Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana świetnie smakuje z dodatkiem parmezanu. Smacznego.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z parmezanem:

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • główka czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • ulubione zioła najlepiej świeże
  • ok. 0,5 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wody
  • szklanka passaty pomidorowej (ok. 250 ml)
  • szczypta papryki ostrej
  • sól morska i cukier do smaku
  • parmezan w płatkach lub (lub tarty) do posypania zupy

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
  2. Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
  3. Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.
  4. Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.
  5. Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.
  6. Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.
  7. Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.

zupa krem z pieczonej papryki

zupa z pieczonej papryki

krem z pieczonej papryki

zupa z pieczonej papryki i bakłażana

krem z pieczonej papryki i bakłażana

zupa z papryki

zupa paprykowa

zupa z papryką

zupa krem z papryką

 

Wykorzystaj pyszny sezon na bakłażana i cukinię – sprawdź inne nasze przepisy na zupy!

Zobacz też

1 komentarz

  • Iwona napisał(a):

    Pyszna zupka! Pieczona papryka jest wspaniała. Dziękuję za przepis.
    Rodzinka zachwycona, łącznie z 10-cio miesięcznym brzdącem😊. Z powodu najmłodszego pominęłam ostrą paprykę, ale i tak wyszło bardzo smacznie.
    Serdecznie pozdrawiam

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *