Zupa krem z pora i cebuli

Tagi: ,

Dwa z pozoru groźne warzywa w jednej zupie? Czy to aby nie za wiele? Por i cebula, czyli ostry duet, podczas gotowania zmieniają swoje surowe oblicze, łagodnieją, a przy tym charakterystycznie aromatyzują zupę. Krem z pora i cebuli może budzić grozę jedynie z nazwy!

O tej porze roku pory są dorodne, więc na rodzinny garnek zupy wystarczą dwa. Po obraniu ich z zewnętrznych przystępujemy do mycia i krojenia. O tym, jak to dobrze zrobić, możecie przeczytać tutaj. Do garnka razem z porem trafiają dwie cebule, dzięki czemu zupa po zmiksowaniu uzyska przyjemnie kremową konsystencję.

Zamiast czasochłonnego wywaru drobiowego, jako bazę do przygotowania kremu z pora i cebuli wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary pełną suszonych warzyw, które – zmiksowane w zupie – nadały jej głębokiego smaku.

Zupa krem z pora i cebuli pysznie smakuje z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać do niej grzanki lub pokrojony w kostkę twaróg.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa krem z pora i cebuli:

  • 2 duże pory
  • 2 cebule
  • opakowanie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Wniary
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta curry
  • szczypta soli i pieprzu
  • prażone pestki dyni
  • 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.
  2. Cebulę myjemy, siekamy.
  3. Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.
  4. Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).
  5. W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.
  6. Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem

Pestki dyni to wyśmienity dodatek do zup, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z tymi pestkami:

 

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *