Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Tagi: ,

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami to dobry pomysł na szybki obiad. Dobry? To mało powiedziane. Zupa smakuje wyśmienicie! Bez obaw, bo por pozbawiony ciemnozielonych części traci na swojej charakterystycznej ostrości, a dodatkowo jego smak łagodzi serek topiony. Zupa krem z pora o aksamitnej konsystencji potrzebuje chrupiącego dodatku – klasycznego, jak zrumienione na maśle grzanki, lub bardziej zaskakującego, na przykład chipsów z parmezanu. Smacznego!

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:

  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego do smaku
  • 2 kajzerki na grzanki
  • kilka gałązek świeżych ziół (u mnie tymianek)
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).
  3. Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.

Zupa krem z pora – przepis

Zupa krem z pora – prosty przepis

Zupa krem z pora – sprawdzony przepis

Zupa krem z pora – smaczny przepis

Zupa krem z pora – jak zrobić?

Zupa krem z pora – jak ugotować?

Zupa krem z pora – jak przyrządzić? Zupa krem z pora – porady

Szukasz najlepszego przepisu na grzanki do zupy albo chipsy? Sprawdź nasze dodatki do zup:

Zobacz też

19 Comments

  • Jadwiga napisał(a):

    Zrobiłam, proszę Państwa, znakomita. Polecam. Zamiast białego, dodałam czarny pieprz. Nie przepadam za białym.

  • Dominika napisał(a):

    Ile porcji zupki wychodzi z podanych składników?

  • An napisał(a):

    Pychotka!

  • Haneczka napisał(a):

    W którym miejscu obciąć pora??
    Bardzo mi zależy, żeby zupa wyszła pysznie, bo to na urodziny synka 🙂

  • Uska822 napisał(a):

    pyszna ta zupka.miałam domowy bulion wiec nawet nie musialam doprawiac;-)

  • Ania Ploch napisał(a):

    Rewelacja! Wchodzi na stałe do naszego repertuaru zup domowych!

  • Bożena napisał(a):

    Rewelacja ! Ale pyszny krem 🙂 myślałam że przypaliłam pora i nic z tego nie wyjdzie, ale po zmiksowaniu super 🙂 tylko ja nie dałam grzanek do zupy, a zrobiłam takie tosty czosnkowe że szczypiorkiem.

  • Megg napisał(a):

    Pyszna i prosta! Taka kremowa 😃 Co prawda, nie doczytałam i odcielam te zielone części, ale i tak super 👌

  • Michał napisał(a):

    Witam, o rany, jaka pyszna zupa mi wyszła!!! Szukałem przepisu na zupę z serkiem topionym, bo zacząłem trochę po omacku, tak na czuja i ugotowałem pory w całości, czyli całe, zielone i białe i do tego sporą pietruchę i na patelni zeszkliłem dwie cebule średnie i cztery ząbki czosnku, który wcześniej zblanszowałem, żeby był mniej aromatyczny. Czyli trochę połamałem Twój przepis (sorki), ale jak na koniec po zblendowaniu wszystkiego (rozrzedzałem końcówką rosołu drobiowego, który mi został w lodówce od soboty) i dodałem serek kremowy tylżycki, bo miał być ostrzejszy i podgrzałem trochę i zblendowałem jeszcze raz, no to wyszło NIEBO W GĘBIE !!! Teraz do tego zrobię grzanki z ciemnego pieczywa i uprażę ziarna dyni i kleks jogurtu naturalnego i po prostu życie jest piękne !!! Pozdrawiam:)

  • Michał napisał(a):

    Witam, wczoraj umieściłem pozytywny komentarz na temat tej zupy…..Dlaczego nie został dodany? Jestem tym mocno rozczarowany…… Może otrzymam jakąś odpowiedź na maila, bo zarejestrowałem się na newslettera….

    • Agata napisał(a):

      Michale, przed świętami więcej czasu spędzamy przy garach, niż przy komputerach, stąd opóźnienie 🙂 Por dobra rzecz, aż żal, że w dzieciństwie wyciągało się go z talerza :)) Dziękujemy za relację z gotowania, brzmi pysznie 🙂

  • Sylvi napisał(a):

    Mniam,poprostu pycha! Polecam. Zakładała się nią nawet dwulatka 😁. Podałam z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem. Zostanie w moim menu. 😄. Dziękuję bardzo za przepis.

  • Kasia napisał(a):

    Zupka przeeepyszna! A czas przyrządzenia jej to nie więcej niż 20 minut. Jestem nią zachwycona. Podałam z bułką dyniową, podpieczoną na masełku czosnkowym, po prostu niebo w gębie! 🙂

    • Agata napisał(a):

      Też ją uwielbiam, a dawno nie gotowałam. To już wiem, co będzie w najbliższym czasie na obiad 🙂 Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *